Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Anularea codului de TVA din oficiu. Cum formulam optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: cod tva, declaratia 300, tva colectat, anularea codului, buget

In analiza de mai jos, discutam despre o societate al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu pentru depunerea pe zero timp de 6 luni consecutive a declaratiei 300. Poate solicita anularea definitiva a codului de inregistrare in scopuri de TVA prin depunerea formularului 096?


O societate al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, nu poate opta pentru retragerea din evidenta platitorilor de TVA conform prevederilor art. 153 alin. (9) lit. g) deoarece aceasta posibilitate este reglementata doar pentru o persoana impozabila al carui cod de TVA este valid si care figureaza in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153:

"Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:…..g)     in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152; "
 
O societate care are codul de TVA anulat din oficiu, nu poate aplica regimul de scutire reglementat prin art. 152. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 153  alin. (9^1) din Codul fiscal "Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute de prezentul alineat nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 152 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (1^1) si (1^3). "

Asa cum se poate constata din textul de lege, in acest stadiu,  persoana impozabila nu poate "opta"  pentru calitatea de neplatitor de TVA, deoarece, conform legii are calitatea de persoana impozabila a carui cod de TVA a fost anulat din oficiu , aspect care rezulta si din Registrul persoanelor impozabile al carui cod de TVA a fost anulat, postat pe site www.anaf.ro.
       
In acest caz, pentru a evita consecintele fiscale reglementate prin art. 11 alin. (1^3) si alin. (1^4), este recomandabil ca persoana fizica sa solicite reinregistrarea.
Alerta PortalContabilitate.roDescarca aici Programul Special de Alerta PortalContabilitate.ro!
   
Reinregistrarea in scopuri de TVA este reglementata prin art. 153 alin. (9^1) lit. d) din Codul fiscal  "Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este stabilita prin normele procedurale in vigoare. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (9) lit. a) - e) si h), organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA aplicand prevederile alin. (7^1) astfel:
d) la solicitarea persoanei impozabile, in situatia prevazuta la alin. (9) lit. e), pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA; ".
        
Reintregistrarea este reglementata prin O.M.F.P. nr.   18 din  7 ianuarie 2015 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare. Reinregistrarea se efectueaza prin depunerea la organul fiscal a formularului cod 099 denumit "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (099)".

Acest formular trebuie insotit de formularul cod 088 "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA", reglementat prin O.M.F.P. nr. 1966 din 24 iulie 2015 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (088) "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".
    
Pentru a nu mai figura in evidenta platitorilor de TVA,  fie in Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, fie in Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 153 a fost anulata, societatea pe care o reprezentati  trebuie sa se reinregistreze in scopuri de TVA si apoi sa solicite, anularea inregistrarii, conform prevederilor art. 152 alin. (7) din Codul fiscal.   Asa cum ati precizat si dvs., optiunea de retragere  din evidenta platitorilor de TVA se materializeaza prin completarea si depunerea la organul fiscal a formularului cod 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr.  1768 din 16 noiembrie 2012 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare utilizate pentru anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal.   
    
Pana la reinregistrarea in scopuri de TVA si solicitarea optionala a retragerii din evidenta platitorilor de TVA, societatea al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu, datoreaza bugetului de stat  TVA colectata pentru orice operatiune taxabila realizata, fie ca este o livrare de bunuri, fie ca este o prestare de servicii. De asemenea, datoreaza TVA si in situatia in care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri sau de servicii.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Anularea codului de TVA din oficiu. Cum formulam optiunea de retragere din evidenta platitorilor de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016