Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asigurari facturate de un furnizor din alt stat tert

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: tva, oanaf 3665/2011, hg 44/2004

Intrebare: O societate primeste o factura de la o firma de asigurari din Germania, cu cod de TVA din Germania, pentru asigurarea transportului pe teritoriul Romaniei a marfii achizitionate de la un furnizor din Germania. Va trebui aceasta operatiune inregistrata ca un serviciu intracomunitar, precum si incadrarea in declaratiile 390 si 300?


Raspuns:

In elaborarea raspunsului consideram ca emitentul facturii de asigurare este chiar societatea de asigurare ce suporta riscul de despagubire in cazul in care se produce evenimentul asigurat, adica nu este un intermediar si nu se efectueaza o refacturare a asigurarii.

Potrivit art. 141 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, activitatile de asigurare sunt scutite de TVA fara drept de deducere.

Normele metodologice pentru art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, regasite la pct. 13 alin. (13) din HG 44/2004 , privind normele metodologice, stabilesc ca si in cazul serviciilor intracomunitare se aplica scutirile de la art. 141 din Codul fiscal .

Altfel spus, pentru aceste servicii de asigurare facturate de societatea din Germania nu se efectueaza taxare inversa si nu se declara suma in declaratia 390. Din punctul de vedere al decontului de TVA, consideram ca achizitia se declara la randul 26, 26.1 din noul format al decontului de TVA, adoptat prin OANAF 3665/2011, publicat in Monitorul Oficial 1 din 03.01.2011.

Va recomandam sa discutati acesta speta si cu furnizorul din Germania pentru adoptarea aceeasi procedura din punctul de vedere al declaratiei Vies.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asigurari facturate de un furnizor din alt stat tert":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016