Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Asociatie non-profit. Cum aplicam tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul si impozitul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Apr. 2014 Exclusiv
Tags: asociatie non-profit, contracte civile, plata impozitului pe profit, finantare nerambursabila

Pentru situatia in care o asociatie non-profit deruleaza proiecte cu finantare nerambursabila (pentru tineri din Rep. Moldova), se mentioneaza ca asociatia (beneficiarul finantarii) are obligatia sa contracteze servicii de inchiriere imobil , servicii de catering pentru persoanele participante la evenimente, servicii de cazare, servicii de mediatizare a evenimentului, precum si achizitii de materiale necesare implementarii cursurilor in Republica Moldova. Cursurile vor fi sustinute de formatori din Republica Moldova.



Vom vedea care este tratamentul fiscal al operatiunilor ce se vor derula de asociatie in Republica Moldova : TVA, taxe si impozite (ce se datoreaza si unde se datoreaza).

Totodata, vom stabili daca managerul si asistentul manager de proiect trebuie sa incheie contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata sau pot incheia contracte civile cu asociatia pentru plata onorariilor cuvenite.

Potrivit prevederilor art. 15  din Codul Fiscal, organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru veniturile resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile.

Pentru activitatile desfasurate in vederea realizarii scopului infiintarii organizatiei, aceasta nu datoreaza impozit pe profit, activitatea fiind de natura neeconomica.

Cheltuielile  se inregistreaza in contabilitatea organizatiei, potrivit prevederilor OMFP 1969/2007.

Nu se datoreaza impozit pe profit.


In ceea ce priveste TVA, organizatia are obligatia inregistrarii ca platitor de TVA, numai pentru operatiunile economice si numai in situatia in care depaseste plafonul cifrei de afaceri de 65.000 euro.

Pentru activitatile specifice non profit, asociatia nu se inregistreaza ca platitoare de TVA, valoarea taxei aferenta achizitiilor efectuate in Republica Moldova fiind inclusa in costul de achizitie al bunurilor si serviciilor.

Pentru persoanele cu care se incheie contracte de colaborare intre societate si persoanele fizice externe se incheie contracte de prestari servicii,  prin care se stabilesc drepturile si obligatiile partilor, inclusiv remuneratia.

Potrivitprevederilor art. 115 alin (1) lit. k din Codul Fiscal veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate cuprind si venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori; nu reprezinta venituri impozabile in Romania veniturile din transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport.

Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retinesi se plateste la bugetul de stat de catreplatitorii de venituri.

Impozitul se datoreaza in Romania.


Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea cotei de 16% asupraveniturilor brute.

Daca un contribuabil este rezident al uneitaricu care Romania a incheiat o  conventie pentru evitarea dublei impuneri, cota de impozit care se aplicavenitului impozabil obtinut de catre acel contribuabil din Romania nu poate depasi cota de impozit prevazuta in conventie care se aplica asupra acelui venit.

 Conventia de evitare a dubeliimpuneriincheiataintre Romania si Republica Moldova este ratificata prin legea   Nr. 60 din 17 iunie 1995.

Potrivit art. 14 din Conventia mentionata veniturile realizate de un rezident al unui stat contractant din exercitarea unei profesii in mod independent sau a altor activitati cu caracter independent vor fi impozabile numai in acel stat contractant, daca nu dispune in mod obisnuit, in celalalt stat contractant, de o baza fixa pentru exercitarea activitatilor sale. Daca dispune de o astfel de baza fixa, veniturile pot fi impuse in celalalt stat contractant, dar numai partea care este atribuibila acelei baze fixe.

   Expresia profesii exercitate independent cuprinde, in special, activitatile independente de ordin stiintific, literar, artistic, educativ sau pedagogic, precum si exercitarea independenta a profesiilor de medic, avocat, inginer, arhitect, dentist si contabil.
 
Inmomentulprezentariicertificatului de rezidentafiscalasi, dupacaz, a declaratieiprin care se indicacalitatea de beneficiar se aplicaprevederileconventiei de evitare a dubleiimpuneri.
 
Veniturileobtinute de persoana fizicare prezinta venituri obtinute pe baza unui contract de prestari servicii si se impoziteaza:

-    fie prinaplicareacotei de 16% asuprasumei brute reprezentand comisionul cuvenit, suma ce se retine la sursa din suma datorata persoanei fizice se plateste pan ape data de 25 a luniiurmatoarecelei in care este platit venitul;

-    fiep rinaplicarea prevederilor Conventiei de evitare a dubleiimpuneridacapersoanaprezintacertificatul de rezidentafiscal sineimpunereaveniturilor in Romania urmand a fi impuse in Republica Moldova.
 
Pentru managerii de proiect pot fi incheiateatatcontracte de munca cat siconventii de presatri servicii, avandinsa in vedere prevederile contractului de finantarene rambursabila si eventuale obligatii impuse de acesta.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Asociatie non-profit. Cum aplicam tratamentul fiscal in ce priveste TVA-ul si impozitul?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016