Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avans pentru o achizitie intracomunitara. Care este tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Apr. 2018
Tags: cod fiscal, uniunea europeana, ue, achizitie intracomunitara, tratament tva, tva

In analiza de mai jos, o societate comerciala plateste un avans unui dealer in vederea achizitionarii unei masini. Dealerul detine un cod valid de TVA in alt stat membru al Uniunii Europene (UE) si emite o factura de avans de pe acest cod de TVA din Germania.

Vom vedea daca, in acest caz, se considera taxare inversa si daca factura se declara in Formularul 390 ca achizitie intracomunitara de bunuri.

Iata raspunsul specialistului!

Avand in vedere ca acel dealer a emis factura de avans, valoarea acesteia trebuie tratata drept achizitie intracomunitara de bun impozabil in Romania prin aplicarea regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, utilizand cota standard TVA 19%.

Aceasta cota se aplica la o baza de impozitare determinata in lei prin utilizarea  cursului  valutar al B.N.R. in vigoare la data emiterii facturii. Deci, valoarea facturii se inregistreaza in evidenta contabila si fiscala si se raporteaza   prin decontul de TVA cod 300, dar si  prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES numai daca are caracter comercial. Valoarea unei facturi proforma nu se inregistreaza si nu se raporteaza.

Valoarea in lei a facturii comerciale se evidentiaza si in jurnalele de TVA, respectiv in jurnalul pentru cumparari, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 si in jurnalul pentru vanzari,  corespunzator rulajului creditor  al contului 4427. Astfel, valoarea facturii se raporteaza, atat prin decontul de TVA cod 300 la randul 5 si 18, cu report la randul 5.1 si 18.1, si prin declaratia cod 390 VIES, cu simbolul A.

Referitor la decontul de TVA cod 300, acest aspect este reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 591 din 27 ianuarie 2017 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata"  la sectiunea Instructiuni pentru randul 5 "-  se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari, privind baza de impozitare pentru achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile in Romania, ….., pentru care acesta este obligat la plata taxei conform art. 307 alin. (4) din Codul fiscal, si taxa pe valoarea adaugata aferenta, pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri partiale pentru achizitii intracomunitare de bunuri. ……."

Referitor la declaratia cod 390 VIES, acest aspect este reglementat prin  O.P.A.N.A.F. nr.  591 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"   "Achizitii intracomunitare de bunuri - se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de bunuri, pe fiecare furnizor, pentru care persoana impozabila, care depune declaratia, este obligata la plata taxei conform art. 308 din Codul fiscal si pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva, inclusiv sumele din facturile primite pentru plati de avansuri pentru achizitii intracomunitare de bunuri.".

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avans pentru o achizitie intracomunitara. Care este tratamentul TVA?":
Rating:

Nota: 3.69 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016