Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Avansuri incasate. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: avansuri incasate, tratament fiscal, tva, venit, clienti, avans, factura, stornare

In randurile urmatoare, analiza referitoare la avansuri incasate se axeaza pe cazul unei persoane juridice romane, platitoare de TVA, (societatea A) care cumpara de la societatea B apartamente dintr-un complex in suma de 100.000 euro.



Inainte de vanzare, societatea B incheiase promisiuni de V-C cu 3 clienti pentru 3 apartamente si B incaseaza un avans de la cei 3 in suma de 70.000 euro. Prin contractul de V-C dintre A si B se cesioneaza catre A toate drepturile si obligatiile ce decurg din cele 3 promisiuni. Ulterior, se incheie un acord de rezolutiune consensuala intre A si cei 3, prin care cei 3 renunta atat la avansul platit catre B , dar si la obligatiile ce decurg din aceasta renuntare. De asemenea A renunta la toate obligatiile ce decurgeau din promisiunea de V-C incheiata initial de cei 3 cu B si cesionata de catre B lui A.

Vom oferi raspuns urmatoarelor intrebari:

1. In contabilitatea lui A , in urma cesiunii de promisiune, trebuia colectat TVA pentru avansul incasat de B de la cei 3?

2. In contabilitatea lui A, in urma incheierii acordului de rezolutiune consensuala, exista vreo obligatie in ce priveste TVA-ul aferent sumei la care se renunta?

          In prima etapa,  societatea B era obligata sa emita o factura cu TVA colectata pentru avansul incasat de la fiecare din cei 3 clienti. In a doua etapa,  la momentul cesiunii catre A a drepturilor si obligatiilor care decurg din cele 3 contracte de promisiune de vanzare, societatea B trebuie sa storneze facturile emise pe numele fiecarui client de la care a incasat avansuri prin care  a colectat TVA.

Astfel, avansul incasat de catre B cesionat lui A reprezinta pentru A o obligatie fata de fiecare din cei 3 clienti.  Din acest motiv,  la momentul preluarii drepturilor si obligatiilor aferente celor 3 promisiuni de vanzare, societatea A este obligata sa emita o factura pe numele fiecarei client si sa colecteze TVA.

        Referitor la a doua intrebare, avand in vedere ca  rezolutiunea are ca efect esential desfiintarea retroactiva a contractului, caz in care partile sunt puse in situatia anterioara incheierii contractului, consider ca societatea A este obligata sa restituie fiecarui client  avansul achitat catre B, dar preluat de A ca urmare a cesiunii.

Daca fiecare din cei  3 clienti renunta  la avansul platit catre B, preluat de A prin cesiune, societatea A  trebuie sa inregistreze un venit impozabil din anularea datoriei catre clientii sai prin formula contabila:
 
419                                                        = 758
 "Clienti - creditori"                                 "Alte venituri din exploatare"/
                                                                 analitic distinct,,
 
        In acest caz, nu se efectueaza stornarea facturilor de avans emise pe numele clientilor, caz in care nu apar obligatii d.p.d..v. al TVA.   

        Daca  are loc restituirea efectiva a avansului, societatea A trebuie sa storneze facturile de avans emise la momentul preluarii drepturilor de la societatea B.

Raspuns oferit de www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Avansuri incasate. Ce tratament fiscal si TVA se aplica?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016