Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aveti un magazin online? Iata ce trebuie sa stiti despre achizitiile de servicii electronice de la Google

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: servicii google, achizitii, servicii electronice, tva, microintreprindere

Afacerile din e-commerce sau magazinele online se confrunta adesea cu situatii in care trebuie sa factureze sub un regim specific plata unor servicii de catre companiile de promovare (includem aici si retelele de socializare cu metode de marketing facturate in regim propriu). In concret, stiti cum se factureaza servicii de promovare de la Facebook? Cum procedam cu unele servicii platite catre Google?

Iata un caz concret: "Administratorul societatii plateste lunar spatiu de stocare si domeniu pentru email pentru societate, la Google. Pentru aceasta Google emite o factura fara TVA. Aceste servicii trebuie declarate in 390 si daca trebuie calculat si virat TVA pentru ele aici in Romania? Societatea este microintreprindere si este neplatitoare de TVA."

Din cele prezentate ar reiesi ca factura este emisa pe numele societatii si ca prestatorul de servicii electronice (Google) a emis factura in considerarea faptului ca beneficiarul (microintreprinderea) este persoana impozabila (chiar daca neinregistrata in scop de TVA/neplatitoare de TVA).
 
Coroborand faptul ca microintreprinderea beneficiara nu detine niciun cod de TVA pentru operatiuni intracomunitare conform art. 317 alin. 1 lit. c din Codul fiscal cu mentiunea inscrisa pe factura (beneficiarul este persoana obligata la plata TVA – art. 196 din Directiva 2006/112/CE) deducem ca prestatorul Google nu este persoana impozabila stabilita intr-un alt stat membru UE si nici macar nu este inregistrat special in scop de TVA pentru servicii electronice prin intermediul regimului M1SS - Mini One Stop Shop, ci este o persoana impozabila stabilita in afara UE.
 
in aceste conditii, achizitia serviciilor nu este considerata o achizitie intracomunitara de servicii de la un prestator din UE si, in consecinta, nu trebuie declarata in declaratia recapitulativa 390 VIES prevazuta la art. 325 din Codul fiscal (care se utilizeaza doar pentru operatiuni intracomunitare – livrari intracomunitare de bunuri, achizitii intracomunitare de servicii ori de bunuri etc.).
 
in privinta datorarii TVA, serviciile electronice achizitionate au locul prestarii in Romania, unde este stabilita microintreprinderea beneficiara conform art. 278 alin. 2 din Codul fiscal si, intrucat prestatorul nu este stabilit in Romania, persoana obligata la plata TVA este microintreprinderea in calitate de beneficiar conform art. 307 alin. 2 din Codul fiscal.

Deoarece microintreprinderea nu este inregistrata in scop de TVA in Romania si nu depune decontul obisnuit de TVA, ea nu va putea plati TVA aferenta in regim de taxare inversa conform art. 326 alin. 2 din Codul fiscal (adica, prin evidentierea TVA datorata in decontul de taxa, atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila). Ca atare, microintreprinderea va datora TVA in calitate de persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. 2 coroborat cu art. 326 alin. 1 din Codul fiscal. Obligatia de plata a TVA va fi evidentiata in decontul special de TVA (formular 301) prevazut de art. 324 alin. 1 lit. d din Codul fiscal.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aveti un magazin online? Iata ce trebuie sa stiti despre achizitiile de servicii electronice de la Google":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole similare

Exigibilitate TVA factura servicii intracomunitare
Mai multe articole despre servicii Google
Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016