Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Baza de calcul fond cultural la impresarul artistic. Cum gestionam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Dec. 2014 Exclusiv
Tags: baza de calcul, fond cultural, serviciu, casa in lei, incasari, tva, gestiune

In randurile de mai jos, stabilim care este baza de impozitare pentru taxa fond cultural in cota de 1% datorata de operatorii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic in conformitate cu art.21 din OG 511998 lit. k).


 Societatea care datoreaza taxa la fondul cultural este autorizata pentru activitatile de impresariat artistic. Societatea inregistreaza, pe venituri, in evidenta contabila, valoarea intregului contract, adica inregistreaza pe venituri atat suma care ii revine artistului cat si comisionul impresarului urmand ca artistul sa emita o factura pentru serviciul prestat sau in situatia in care artistul nu este reprezentat de o societate se intocmeste un stat de plata.

Consideram ca, taxa la fondul cultural se datoreaza doar pentru veniturile reprezentand comisionul activitatii impresarului si nu pentru intreaga cifra de afaceri care contine in cea mai mare parte onorariul artistului pentru serviciul prestat.

In opinia noastra, fondul cultural in cota de 1%  se calculeaza din veniturile realizate de un operator  economic  care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic, fara a fi reprezentata de intreaga valoare a incasarilor realizate dintr-un spectacol organizat  de catre impresarul respectiv. In acest context, aduc drept argument si prevederile art. 3 lit. j)  din Ordinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National nr.  2066 din  8 februarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea, varsarea si gestionarea sumelor care constituie Fondul cultural national prin care se face referire, de asemenea, la veniturile obtinute din activitatea de impresariat artistic din care s-a dedus TVA aferenta "cota prevazuta la art. 21 alin. (1) lit. k) din ordonanta este adaugata la veniturile obtinute din activitatea de impresariat artistic, din care s-a dedus TVA aferenta, fiind datorata de operatorii economici care desfasoara respectiva activitate;". Astfel, este recomandabil sa efectuati urmatoarele inregistrari contabile pentru  incasarile  aferente   unui spectacol organizat in conditiile in care se negociaza un procent de 10% din valoarea totala a incasarilor efectuate, inclusiv TVA (ipotetic 5.000 lei la incasari din vanzare bilete in suma de 50.000 lei):
 
5311                  =   %                                                    50.000 lei
" Casa in lei"        462                                                   45.000 lei
                                        "Creditori diversi"                  
                                        704                                                      4.032 lei
                                        "Venituri din servicii prestate"
                                        4427                                                       968 lei
                                        "TVA colectata"
 
Astfel, impresarul nu trebuie sa inregistreze pe venituri intreaga suma incasata de artist, ci doar comisionul cuvenit pentru serviciul prestat in beneficiul artistului.
 
Pentru suma care va revine in calitate de impresar, trebuie sa emiteti o factura in valoare totala de 5.000 lei, din care baza de impozitare 4.032 lei si TVA colectata de 958 lei.

Suma de 4.032 lei reprezinta baza de calcul a cotei de 1% (4.032 lei x 1/101 = 40 lei).  Astfel, se respecta prevederile art. 21 alin. (1) lit. k) din O.G. nr. 51/1998  "Veniturile proprii ale Fondului Cultural National provin din urmatoarele surse: ...

k) o cota de 1% din veniturile realizate de operatorii economici care isi desfasoara activitatea in domeniul impresariatului artistic;" coroborate cu cele de la art. alin. (2) "Cotele prevazute la alin. (1) lit. a) - l) se aplica asupra incasarilor totale realizate din activitatile respective, din care s-a dedus TVA aferenta, si se adauga la sumele care fac obiectul bazei de calcul"  si cele de la art. 3 din

Ordinul 20166/2011 mentionate anterior.  In acest context, se retine faptul ca notiunea de  impresariat artistic este reglementata prin  art. 3 lit.    k) din  O.G. nr.  21 din 31 ianuarie 2007, fiind   definita drept  "activitatea prin care o persoana fizica sau juridica de drept public ori de drept privat, denumita impresar, actioneaza in numele si pe seama unei institutii sau companii de spectacole si/sau concerte ori, dupa caz, a unui artist interpret sau executant, in vederea identificarii si materializarii posibilitatilor de exploatare a unei productii sau prestatii artistice.". Astfel, baza de calcul pentru fondul cultural are in vedere doar veniturile aferente activitatii de impresariat, fara a avea in vedere si veniturile realizate de artist.



Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Baza de calcul fond cultural la impresarul artistic. Cum gestionam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016