Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Bun obtinut prin executare silita. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: inregistrare contabila, executare silita, tva, codul fiscal

Vom analiza mai jos cazul unei societati care doreste sa achizitioneze un bun prin executare silita de la o firma care trebuie sa ii achite acestei societati o suma de bani in baza unei facturi restante. Vom stabili astfel in ce masura firma care doreste sa achizitioneze bunul respectiv este obligata sa plateasca TVA la stat din factura de cumparare (executare silita) conform Codului fiscal, in conditiile in care in acelasi timp si societatea ar avea de incasat o suma mai mare de la aceeasi firma care trebuie sa isi achite datoria. De asemenea, vom stabili cum se pot compensa legal aceste operatiuni, cu mentiunea ca ambele firme sunt platitoare de TVA.



Solutia consultantului:

In opinia noastra, este o usoara confuzie in intrebare, plata unei datorii poate fi facuta atat in bani cat si in natura, iar aceasta din urma procedura este cunoscuta ca "dare in plata" si este reglementata de art. 1492 din Codul civil, adoptat prin Legea 287/2009.

Inregistrare contabila:

clasa 2 / clasa 3 = 401 "Furnizori".

Desigur, societatea de la care se obtine bunul, are obligatia sa isi ajusteze TVA dedus la achizitia acestuia, in functie de natura bunurilor.

Daca vanzarea este facuta in forma silita, iar dvs va adjudecati un bun, factura pentru acest bun este emisa de executor si este supusa TVA pentru bunurile a caror livrare ar fi fost normal supusa TVA, conform art. 128 din Codul fiscal.

Societatea dvs. va achita intreaga factura si isi va deduce TVA de la achizitie in functie de scopul achizitiei si de sistemul de TVA utilizat, TVA la incasare incepand cu 01 ianuarie 2013.

Compensarea datoriei cu factura de executare silita se face conform HG 685/1999. Pentru sume mai mici de 10000 lei si cu scadenta de pana la 30 zile, se utilizeaza ordine de compensare, iar pentru sume mai mari de 10000 lei si depasite la scadenta cu mai mult de 30 de zile, compensarea se realizeaza prin intermediul Institutului de Management si Informatica (IMI).
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Bun obtinut prin executare silita. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016