Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Care este procedura de regularizare a TVA-ului cand factura se emite cu TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2014 Exclusiv
Tags: factura, tva, regularizare, transportator, beneficiar, factura cu semnul minus, biroul vamal

In situatia in care, initial, factura este emisa cu TVA colectata, dar ulterior, la momentul vamuirii, beneficiarul face cunoscut transportatorului intentia sa de a vamui marfurile importate, transportatorul are posibilitatea, dreptul, dar si obligatia fata de beneficiar de a regulariza (storna) factura emisa cu TVA si de a emite o noua factura prin aplicarea regimului de scutire cu drept de deducere reglementat prin art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal.

Din acest moment, transportatorul are certitudinea ca bunurile respective urmeaza a fi vamuite si poate emite o factura in regim de scutire cu drept de deducere. Astfel, este indreptatit sa corecteze factura emisa initial cand nu avea dovada ca bunurile vor fi vamuite. Corectarea facturii se efectueaza prin respectarea prevederilor art. 159 "Corectarea documentelor" alin.(1) lit. b).  Astfel, la data solicitarii din partea beneficiarului, transportatorul emite o factura cu semnul minus pentru regularizarea facturii emise initial si o factura in negru pentru valoarea transportului, fara TVA. Aceasta factura trebuie prezentata de catre importator la biroul vamal pentru intocmirea fomalitatilor de punere in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul Romaniei.
 
       Transportatorul inscrie cele doua facturi emise in jurnalul pentru vanzari si raporteaza valoarea acestora prin decontul de TVA cod 300, dupa cum urmeaza:

    cu semnul minus, la randul 9  "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu    cota 24%" ,   valoarea facturii  de regularizare a facturii initiale prin care s-a colectat TVA;
     cu semnul plus, la randul 14 "Livrari de bunuri si prestari de servicii scutite cu   drept de deducere, altele decat cele de la rd. 1 – 3" .

 
        Beneficiarul inscrie cele doua facturi primite  in jurnalul pentru cumparari si  raporteaza valoarea acestora la urmatoarele randuri din decontul de TVA:      

    cu semnul minus, la randul 22  "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%, altele decat cele de la rd. 25" ,   valoarea facturii  de regularizare a facturii initiale primita de la transportator;
    cu semnul plus, la randul 22, valoarea declaratiei vamale de import care a inclus in baza de impozitare a TVA in vama si valoarea transportului de bunuri.

        De asemenea, fiecare din cei doi parteneri, depune o noua declaratie cod 394, cu semnul minus, pentru luna in care s-a emis  factura cu TVA colectata.   

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Care este procedura de regularizare a TVA-ului cand factura se emite cu TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016