Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Casare produse expirate. Regim TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Dec. 2011 Exclusiv
Tags: tva, legea 266/2008, legea 31/1990, casare produse

Intrebare: O farmacie identifica la anumite perioade de timp o parte din produse ca fiind expirate. Din punctul de vedere al TVA, pentru aceste produse se poate considera ca nu reprezinta o livrare de bunuri daca sunt indeplinite conditiile din norme? a) bunurile nu sunt imputabile; b) degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii in cadrul antrepozitului fiscal; c) se face dovada ca bunurile au fost distruse. Din punct de vedere al impozitului pe profit sunt nedeductibile fiscal?


Raspuns:

Actele normative care reglementeaza activitatea farmaciilor este Legea 266/2008 , republicata, cu modificarile ulterioare si Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Farmaciile sunt societati comerciale care au ca obiect de activitate vanzarea cu amanuntul a produselor de farmacie si de drogherie.

Activitatea farmaciei se desfasoara in conformitate cu Regulile de buna practica farmaceutica si pe baza autorizatiei de functionare.

Nerespectarea prevederilor privind procedura de retragere a medicamentelor din farmacii precum si comercializarea medicamentelor cu termen de valabilitate depasit constituie contraventie si este amendata potrivit legii.

In acest context legislativ prezentat rezulta urmatoarele:

-  Din punct de vedere al impozitului pe profit, farmacia este o societate comerciala ("contribuabil" potrivit dispozitiilor art. 13 din Codul fiscal ), careia ii sunt aplicabile prevederile art. 21 cu privire la tratamentul fiscal al cheltuielilor inregistrate in evidenta contabila. Astfel, la alin. 1 al art. 21 se prevede ca sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si care sunt prevazute in alte acte normative. Din speta prezentata de d-voastra rezulta ca aceste cheltuieli privind scoaterea din evidenta a stocurilor degradate calitativ nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, ba mai mult, sunt amendate si de Legea farmaciei in baza careia societatea functioneaza. In cazul in care aveti incheiata o polita de asigurare a stocurilor, va sunt aplicabile prevederile art. 21, alin. (4), lit. c), in sensul ca sunt recunoscute ca fiind deductibile cheltuielile cu stocurile de medicamente degradate, daca nu sunt imputabile.

De asemenea, puteti face apel si la dispozitiile art. 21, alin. (3), lit. d) daca va incadrati in limita de perisabilitate reglementata de H.G. 831 din 27 mai 2004 pentru aprobarea Normelor privind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

-  In ceea ce priveste TVA, consideram ca o marfa expirata nu poate fi considerata depreciata, motiv pentru care trebuie colectata TVA deoarece bunurile trebuie scoase din gestiune. Scoaterea din gestiune se incadreaza la operatiune asimilata unei livrari de bunuri, fiind considerata o livrare catre sine pentru care trebuie emisa autofactura prin care se colecteaza TVA prin utilizarea cotei aferente bunurilor expirate (9% daca sunt medicamente de uz uman sau 24% daca sunt cosmetice). Pentru completarea acestui raspuns va rugam sa reveniti cu date suplimentare referitoare la situatia speciala a "produselor accizabile" aflate in antrepozitul de TVA.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Casare produse expirate. Regim TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016