Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce obligatii privind TVA apar la achizitiile intracomunitare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Nov. 2015 Exclusiv
Tags: achizitie ue, tva, achizitie intracomunitara, recuperare tva, declaratii

In cazul urmator, avem ca subiect o societate infintata in octombrie 2015, neplatitoare de TVA, care doreste sa achizitioneze o autoutilitara in valoare de 12000 euro din UE.


1. Daca achizitioneaza de la persoana fizica din UE, neinregistrata in scopuri de TVA, ce obligatii declarative avem si trebuie sa platim TVA in Romania?

2. Daca achizitioneaza de la o persoana juridica din UE neinregistrata in scopuri de TVA, ce obligatii declarative avem si trebuie sa platim TVA in Romania?

3. Daca achizitioneaza de la persoana juridica din UE inregistrata in scopuri de TVA in tara sa din UE, ce obligatii declarative avem si trebuie sa platim TVA in Romania?

In ce situatii trebuie sa ne inregistram in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare daca achizitionam un autoturism din UE sub 10.000 euro respectiv peste 10.000 euro?


1)    Constituie operatiune impozabila taxabila  in Romania,  indiferent daca sunteti sau nu inregistrat ca platitor de TVA, in situatia in care autovehiculul achizitionat este nou,  astfel:

Potrivit prevederilor art.126 alin 3 lit. b) , sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 132 indice 1, respectiv o achizitie intracomunitara de mijloace de transport noi, efectuata de orice persoana.

Conform art. 125 indice 1 alin. (3) din Codul Fiscal se considera ca un autoturism este nou daca nu a fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km.  

Un autovehicul care a fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data primei inmatriculari si care a rulat mai mult de 6000 km, este considerat autovehicul uzat, second-hand.

In consecinta, in cazul in care efectuati o achizie intracomunitara a unui autoturism nou aveti urmatoarele obligatii:

- sa achitati TVA in Romania prin aplicarea cotei de 24% la valoarea achizitiei;

- sa declarati  operatiunea la organul fiscal competent prin depunerea Decontului special de TVA, formular 301, inainte de inmatricularea autovehiculului, dar nu mai tarziu de 25 a lunii urmatoare celei in care intervine exigibilitatea TVA (art. 156 indice 3 alin. (2) din Codul Fiscal);

Plata TVA se efectueaza  pana la data la de 25 a lunii urmatoare celei de depunere a Decontului special.

Nu sunteti obligat sa va inregistrati in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 coroborat cu prevederile pct.67 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare,  deoarece pentru achizitia intracomunitara de mijloace de transport noi exista  sisteme de impozitare specific, art.156 indice 3 alin. (1) lit.b).

In cazul in care  autoturismul nu este nou, atunci:

1) Daca  autoturismul este achizitionat de la persoane fizice care nu sunt persoane impozabile din punct de vedere al taxei pe valoare adaugata , persoane juridice neinregistrate in scopuri de TVA, achizitia efectuata nu este  impozabila in Romania. Societatea din Romania nu datoreaza TVA pentru autoturismul astfel achizitionat, in temeiul prevederilor:

- pct. 80 indice 2 lit.c) pct.2 din Normele metodologice dat in aplicarea art.156 indice 3 din Codul fiscal
potrivit caruia:  mijloacele de transport care nu sunt noi si sunt achizitionate intracomunitar de la persoane fizice, mici intreprinderi, de la persoane impozabile care au aplicat regimul special pentru bunuri second-hand potrivit unor prevederi din alte state membre similare art. 152indice 2 din Codul fiscal NU  sunt achizitii intracomunitare impozabile in Romania, potrivit art. 126 alin. (3) lit. a) si alin. (8) lit. c) din Codul fiscal.

2) Daca achizitioneaza de la persoana juridica  din UE inregistrata in scopuri de tva in statul membru de expeditie.

" NU  veti fi obligat la plata TVA in Romania , daca , valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme (plafonul este de 34.000 lei)., dupa cum este prevazut la art. 126 alin 4 lit.b) .

Daca  nu sunteti inregistrat pentru alte AIC conform art. 153 indice 1 din Codul fiscal si nici nu depasiti plafonul de 10.000 euro cu aceasta achizitie, atunci veti primi o factura cu TVA din statul membru,  fara sa aveti nici o obligatie privind TVA in Romania.

In situatia in care valoarea autoturismului depaseste plafonul de 10.000 euro  sau plafonul este depasit si datorita altor achizitii intracomunitare efectuate anterior, veti solicita inregistrarea conform art. 153 indice 1 alin 1 lit.a)  din Codul fiscal pentru AIC si inregistrarea in ROI , inainte de efectuarea AIC, codul de TVA va fi comunicat vanzatorului, care va scuti livrarea. Veti plati TVA in Romania pe baza  decontului special   de TVA, formular 301.

Daca se achita TVA in statul membru  se poate solicita  recuperarea TVA , dupa inmatricularea autoturismului in Romania, prin completarea si depunerea formularului 318 "Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adaugata pentru persoanele impozabile stabilite in Romania", daca sunt indeplinite conditiile impuse de  art. 147 indice 2 alin. (2) din Codul fiscal
si Normele Metodologice date in aplicarea acestuia.

In concluzie, va veti inregistra in scopuri de TVA daca achizitionati bunuri care nu sunt noi de la persoane juridice inregistrate in scopuri de TVA in statul membru de expeditie,  in cazul in care  achizitia intracomunitara de bunuri, fara TVA este peste 10.000 euro ( 34.000 lei), iar daca autoturismul este NOU  veti achita TVA fara sa va inregistrati , prin depunerea decontului  special de TVA, formular 301, indiferent de valoarea achizitiei.  

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce obligatii privind TVA apar la achizitiile intracomunitare?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016