Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce regim TVA aplicam vanzarii unui apartament catre persoane nerezidente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: nerezidenti, tva, codul fiscal, vanzare apartament

O societate cu sucursala in Romania detine un apartament pentru care deduce TVA -24% al achizitiei prin factura. Daca vinde acest apartament catre: - persoana juridica din Malta(membra UE), implicatii TVA (taxare inversa) cine va plati? - persoana fizica nerezidenta Turcia, implicatii TVA (5%)? - se ajusteaza ceva tinand cont de faptul ca s-a dedus la achizitie?



Raspuns:

In primul rand, operatiunea de vanzare a apartamentului este impozabila in Romania intrucat sunt indeplinite cele patru conditii cumulative prevazute la art. 126 alin. 1 lit. a)-d) din Codul fiscal , inclusiv cea referitoare la locul de livrare considerat a fi in Romania unde este situat bunul imobil, in conformitate cu art. 132 alin. 1 lit.c din Codul fiscal . Din acest punct de vedere nu conteaza cine este cumparatorul (beneficiarul livrarii), respectiv daca este persoana fizica sau juridica, dintr-un stat membru sau din afara Uniunii.

In temeiul art. 141 alin. 2 lit. f  coroborat cu art. 126 alin. 9 lit. c din Codul fiscal , livrarea (vanzarea) apartamentului este o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere. In consecinta, in conditiile in care sucursala si-a dedus TVA la momentul achizitiei, trebuie sa procedeze la ajustarea taxei deductibile conform art. 149 alin. 1 lit. a, alin. 2 lit. b, alin. 3 lit. c, alin. 4 lit. a pct. 2 si alin. 5 din Codul fiscal . Spre exemplu, daca apartamentul a fost achizitionat cu TVA in luna octombrie 2010 si a fost vandut fara TVA in luna martie 2012, sucursala trebuie sa efectueze o ajustare a taxei deduse initial in proportie de 2/20 in favoarea statului.

Daca apartamentul a fost transformat/modernizat astfel incat sa fie considerat constructie noua conform art. 141 alin. 2 lit. f pct. 4 din Codul fiscal , atunci livrarea apartamentului este o operatiune taxabila in mod obligatoriu. Aceasta implica colectarea TVA  la vanzare si pastrarea dreptului de deducere exercitat initial, fara efectuarea vreunei ajustari. Acelasi tratament fiscal se aplica si in cazul in care apartamentul nu este considerat constructie noua (deci, livrarea ar fi scutita in principiu), dar sucursala opteaza pentru taxarea operatiunii conform art. 141 alin. 3 din Codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce regim TVA aplicam vanzarii unui apartament catre persoane nerezidente":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016