Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce scutiri se pot aplica in cazul lucrarilor efectuate pentru bunuri imobile

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: bunuri imobile, regim fiscal, scutire tva, declaratia vies

O societate platitoare de TVA, inscrisa in ROI, efectueaza o lucrare intr-un stat UE (Italia), cu materiale cumparate din aceeasi tara. Vom vedea cum se face corect achizitia acestora din punct de vedere al platii TVA, precum si daca lucrarea este scutita de TVA.

Raspuns:

Avand in vedere ca materialele sunt achizitionate pe teritoriul Italiei, este vorba de o livrare locala in Italia, facturile de livrare a materialelor de catre firmele italiene intocmindu-se cu TVA .

Pentru a beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adaugata aferenta bunurilor achizitionate in Italia, societatea din Romania nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Italia.
 
Potrivit art.147^2 alin (2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

 " Persoana impozabila stabilita in Romania poate beneficia de rambursarea TVA achitate pentru importuri si achizitii de bunuri/servicii efectuate in alt stat membru, in conditiile prevazute in norme".
 
Potrivit prevederilor art 133 alin (4) lit a din Legea 571/2003 privind Codul fiscal:

 "Prin exceptie de la prevederile alin. (2) si (3), pentru urmatoarele prestari de servicii, locul prestarii este considerat a fi:
a) locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile, inclusiv serviciile prestate de experti si agenti imobiliari, de cazare in sectorul hotelier sau in sectoare cu functie similara, precum tabere de vacanta sau locuri amenajate pentru camping, de acordare de drepturi de utilizare a bunurilor imobile, pentru servicii de pregatire si coordonare a lucrarilor de constructii, precum serviciile prestate de arhitecti si de societatile care asigura supravegherea pe santier".
 
Rezulta ca firma din Romania va factura lucrarea catre firma italiana fara taxa pe valoarea adaugata, operatiunea fiind impozabila in Italia (locul unde sunt situate bunurile imobile pentru care se executa lucrarea fotovoltaica).
 
Conform prevederilor pct 14 (1) din Normele metodologice de aplicare a art 133 alin (4) din Codul fiscal:

" Serviciile prevazute la art. 133 alin. (4) din Codul fiscal fac exceptie de la regulile generale prevazute la art. 133 alin. (2) si (3) din Codul fiscal in ceea ce priveste stabilirea locului prestarii. Aceste servicii nu se declara in declaratia recapitulativa mentionata la art. 156^4 din Codul fiscal , indiferent de statutul beneficiarului, si nici nu se aplica prevederile referitoare la inregistrarea in scopuri de taxa, care sunt specifice prestarilor si achizitiilor intracomunitare de servicii".
 
Avand in vedere prevederile legale de mai sus si faptul ca operatiunea este impozabila in Italia,factura catre firma italiana se va intocmi fara TVA, chiar daca firma italiana nu are cod valid in VIES . La fel se procedeaza si cu intocmirea facturii de avans.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce scutiri se pot aplica in cazul lucrarilor efectuate pentru bunuri imobile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016