Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ce tratament TVA aplicam pentru achizitie si livrare autoturisme noi si second-hand?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Aug. 2012 Exclusiv
Tags: livrare autoturisme, oug 195 /2002, omfp 2222/2006, tva, impozit pe profit, hg 670/2012

Dezbatem, mai jos, cazul unei societati comerciale care achizitioneaza din Romania atat autorisme noi, cat si in regim second-hand. Aceste masini urmeaza sa fie vandute in afara tarii. Vom stabili astfel ce tratament din punct de vedere TVA se va aplica la achizitie, precum si la livrare si daca autoturismele vor fi inmatriculate pe firma chiar daca acestea sunt destinate vanzarii.



Raspuns:

In primul rand, avand in vedere faptul ca achizitionati autoturisme noi, dar si autoturisme second-hand, sunt posibile 2 situatii fiscale:
 
A)achizitia sa fie facuta in regim normal de taxa, de la furnizori inregistrati sau nu in scopuri de TVA, regim aplicabil implicit de societate;
 
B) achizitia sa fie efectuata cu aplicarea regimului special de TVA pentru bunurile second-hand, de la furnizori inregistrati in scopuri de TVA, regim optional pentru care societatea poate sa il aplice dupa vointa proprie.
 
A)  Daca achizitionati aceste bunuri de la furnizori ce aplica regimul normal al TVA , vom tine cont de HG 670/2012 ce modifica normele de aplicare pentru Codul fiscal si vom detalia situatia pornind de la analiza deducerii TVA si ulterior a costurilor la calculul impozitului pe profit.
 
Cu aplicare imediata sunt prevederile reformulate de la art. 45^1 alin. (2) din normele de aplicare, pentru art. 145^1 din Codul fiscal , ce stabilesc ca, pentru utilizarea autoturimului exclusiv in scopul activitatii economice, cum este si in situatia descrisa de dvs., taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal , si nu va fi aplicata  limitarea la 50% a deducerii taxei.
 
Din punct  de vedere al cheltuielii cu autoturismele , acestea  sunt deductibile la calculul impozitului pe profit conform norme metodologice pentru art. 21 alin. (1) din Codul fiscal , regasite la pct. 23 lit. f) din HG 44/2004 , pentru adoptarea normelor de aplicare a Codului fiscal .
Prin urmare, sunt deductibile  in procent de 100% atat TVA cat si cheltuiala aferente achizitiei.
 
B) Din punctul de vedere al TVA, daca achizitia se face cu aplicarea regimului special de TVA pentru bunurile second-hand, vor fi aplicabile normele prevazute de art. 152^2 din Codul fiscal .
 
Astfel, pentru realizarea achizitiilor de bunuri second-hand din interiorul Comunitatii, in mod obligatoriu, furnizorul din Comunitate nu trebuie sa fi dedus TVA la achizitia bunurilor. Daca furnizorul din Comunitate a dedus TVA in legatura cu autoturismele nu este posibil de aplicat regimul special al TVA pentru bunuri second-hand.
 
Justificarea aplicarii acestui regim second-hand se face prin detinerea facturilor emise de furnizori, ce trebuie sa mentioneze, in mod obligatoriu, ca sunt emise in temeiul art. 313 si 326 din Directiva 112/2006 privind TVA.
 
La  revanzarea autoturismului se va colecta TVA numai pentru marja de profit, rezultata din comercializarea acestuia, conform art. 152^2 alin. (4) din Codul fiscal .
 
In al doilea rand, livrarile de autoturisme noi sunt considerate operatiuni in sfera de aplicare a TVA , potrivit art. 126 din Codul fiscal .
 
In situatia in care livrarile de autoturisme sunt efectuate in regim normal de taxare, in interiorul Comunitatii, potrivit art. 143 alin. (2) din Codul fiscal , veti beneficia de scutire de taxa. In acest caz  va trebui sa faceti dovada faptului ca bunurile au parasit teritoriul Romaniei, conform instructiunilor aprobate prin OMFP 2222/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia unor livrari in afara spatiului comunitar,  operatiunea va fi scutita de TVA, potrivit art. 143 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal . Si in acest caz trebuie sa fie indeplinite conditiile pentru aplicarea scutirii, aprobate prin OMFP 2222/2006 , cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Raspuns intrebare nr. 3:
 
Potrivit  art. 11 din OUG 195 /2002, cu modificarile si completarile ulterioare, este obligatorie inmatricularea autoturismelor de catre proprietarii acestora inainte de punerea lor in circulatie, conform prevederilor legale.
 
In concluzie, in situatia in care are loc transferul dreptului de proprietatea fara punerea vehiculelor in circulatie, nu este obligatorie inmatricularea lor.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ce tratament TVA aplicam pentru achizitie si livrare autoturisme noi si second-hand?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016