Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cesiune contract leasing. Cum gestionam TVA-ul dedus?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mai. 2013 Exclusiv
Tags: tva, cesiune contract leasing, regim tva, concesiune, inregistrari contabile

Vom analiza mai jos cazul unui SRL care doreste sa cesioneze contractul de leasing financiar pentru un autoturism. Vom vedea astfel care sunt inregistrarile contabile aferente, precum si modul in care gestionam TVA-ul dedus pana acum.


Solutia consultantului:

Incetarea contractului de leasing urmata de predarea bunului care face obiectul contractului, impune scoaterea sa din evidenta si inregistrarea pe cheltuiala a valorii ramase neamortizate a bunului. Documentul de descarcare din gestiune este procesul verbal dde predare –primire si contractul incheiat intre cele 3 parti. Societatea de leasing, societatea care preia si societatea dvs.
Scoaterea din evidenta a imobilizarii:

      %          =           2133 „Mijloace de transport"    
167                                                    
„Alte imprumuturi
si datorii asimilate"
      2813                                                                              
"Amortizarea instalatiilor,               
 mijloacelor de transport,
animalelor si plantatiilor"

      6583                                              
 "Cheltuieli privind activele cedate
 si alte operatii de capital"
 
Dobanda de plata evidentiata in contul extrabilantier 8051 „Dobanzi de platit" (soldul debitor) se va corecta prin stornare sau prin creditare .
 
In ceea ce priveste cheltuiala reprezentand valoarea neamortizata inregistrata la scoaterea din evidenta a imobilizarii, aceasta este nedeductibila la calculul profitului impozabil, deoarece operatiunea de restituire a activului nu este urmata de realizarea de venituri impozabile.
Conform regulii generale de deducere a cheltuielilor, prevazuta la art. 21, alin. (1) din Codul fiscal
pentru determinarea profitului impozabil deductibilitatea cheltuielilor este recunoscuta numai atunci cand acestea sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sau sunt reglementate prin acte normative in vigoare.

Daca in urma cesiunii ati inregistrat si venituri atunci va trebui sa intocmiti factura:
Si inregistrarea contabila va fi:


4111    =   %
              7583
               4427

In aceasta situatie cheltuiala reprezentand valoarea neamortizata inregistrata la scoaterea din evidenta a imobilizarii, este deductibila la calculul profitului impozabil.

La punctul 7 alin. (3) ultima teza, din norme, dat in aplicarea art. 129 din codul fiscal
se prevede: "Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului sau o cesiune a contractului de leasing financiar prin care se schimba locatorul/finantatorul, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerindu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avind aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa."

Conform art. 149 alin. 1) lit. b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, bunurile care fac obiectul inchirierii, leasingului, concesionarii sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le inchiriaza, le da in leasing sau le pune la dispozitia altei persoane.

Potrivit prevederilor pct 54 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor care fac obiectul inchirierii, leasingului, concesionarii sau oricarei alte metode de punere a acestora la dispozitia unei persoane se efectueaza de catre persoana care inchiriaza, da in leasing ori pune la dispozitia altei persoane bunurile respective, cu exceptia situatiei prevazute la alin. (2).

La alin 2 se mentioneaza ca, data la care bunul se considera achizitionat din punctul de vedere al TVA de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de catre locator/finantator.

Asadar, bunurile care fac obiectul leasingului sunt considerate bunuri de capital apartinand persoanei care le da in leasing. De aceea, apreciem ca societatea de leasing are obligatia de a efectua ajustarile de TVA in situatiile prevazute la art. 149 din Codul fiscal.

Din prevederile mai sus mentionate, reiese ca in cazul cesiunii unui contract de leasing, acesta este tratat in continuare ca o prestare de serviciu, iar dvs ca cedent nu veti pierde dreptul de deducere a TVA pentru avans si ratele achitate pina in momentul cesiunii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cesiune contract leasing. Cum gestionam TVA-ul dedus?":
Rating:

Nota: 4.3 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016