Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Completare decalaratie 394. Cum procedam la taxarea inversa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, completare declaratia 395, tva, taxare inversa, achizitii

Vom stabili mai jos daca in Declaratia Informativa lunara 394, atat la achizitie, cat si la livrari de energie electrica (unde se aplica taxare inversa conform art.160 de la data de 1 septembrie 2013), pentru sumele aferente (baza) pentru indicativul C si V, se completeaza si TVA-ul aferent in coloana "Valoare totala a TVA".


Aplicarea masurilor de simplificare din Codul fiscal trebuie coroborate cu cele din normele de aplicare ale art. 160 de la pct. 82 alin. (1), (2) si (4) prin care se reglementeaza urmatoarele aspecte fiscale:

-    masurile de simplificare se aplica doar pentru operatiunile taxabile realizate intre persoane care sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au locul livrarii sau locul prestarii in Romania conform art. 132, respectiv art. 133 din Codul fiscal;

-    pentru livrarile/prestarile efectuate, inclusiv pentru avansurile incasate, furnizorii/prestatorii emit facturi fara taxa si inscriu mentiunea ca au aplicat taxarea inversa.

-    taxa aferenta operatiuni se calculeaza de catre beneficiar si se inscrie in facturi si in jurnalul pentru cumparari, fiind preluata atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa.

Din punct de vedere contabil, beneficiarul va inregistra in cursul perioadei fiscale suma TVA datorata prin formula contabila 4426 = 4427, operatiune cunoscuta sub denumirea de autolichidarea TVA.

Pentru livrari de energie electrica catre parteneri inregistrati in scopuri de TVA in Romania se factureaza in regim de taxare inversa, iar suma TVA (rd. 13) nu se completeaza nici in decontul de TVA nici in declaratia 394. Numai la achzitii se completeaza atat baza impozabila cat si suma TVA.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Completare decalaratie 394. Cum procedam la taxarea inversa?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016