Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conditii si cerinte privind ajustarea bazei de impozitare a TVA. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: ajustarea bazei de impozitare, societate in litigiu, tva, livrari bunuri, codul fiscal

In cazul urmator, avem situatia unei firme care a fost in litigiu cu o unitate pentru suma de 147.605.07 lei care provine din facturi emise in anul 2012 si 2013 (partial neincasate). Prin sentinta data de judecatorie la data de 01.02.2016 care este definitiva societatea X pierde acest proces. In acest caz, stabilim daca firma X poate recupera TVA pe aceasta suma prin emiterea unei facturi in rosu cu TVA 24%.

Prin intrebarea formulata nu ati precizat motivul pentru care societatea dvs. pierde procesul in instanta.  Astfel, in functie de continutul hotararii judecatoresti definitive si irevocabile din data de 1.02.2016, ajustarea bazei de impozitare a TVA aferenta facturilor emise in anul 2012 si 2013, este posibila conform prevederilor  art. 287 "Ajustarea bazei de impozitare"  lit. b) conform carora baza de impozitare a TVA se reduce "in cazul refuzurilor totale sau partiale privind cantitatea, calitatea ori preturile bunurilor livrate sau ale serviciilor prestate, precum si in cazul desfiintarii totale ori partiale a contractului pentru livrarea sau prestarea in cauza ca urmare a unui acord scris intre parti sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive/definitive si irevocabile, dupa caz, sau in urma unui arbitraj; ".

Deci, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect, chiar daca exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, trebuie sa aveti in vedere si prevederile   pct. 32 alin. (3) din normele de aplicare ale acestui articol  "In sensul art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal, desfiintarea unui contract reprezinta orice modalitate prin care partile renunta la contract de comun acord sau ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau a unui arbitraj. In cazul bunurilor, daca desfiintarea contractului presupune si restituirea bunurilor deja livrate, nu se considera ca are loc o noua livrare de la cumparator catre vanzatorul initial. In cazul prestarilor de servicii, art. 287 lit. a) si b) din Codul fiscal se aplica numai pentru servicii care nu au fost prestate, desfiintarea unui contract care are ca obiect prestari de servicii avand efecte numai pentru viitor in ce priveste reducerea bazei de impozitare. "

In acest caz, daca decideti ca ajustarea este posibila in functie de dispozitivul hotararii judecatoresti, trebuie sa aveti in vedere faptul ca ajustarea bazei de impozitare a TVA se efectueaza prin stornarea facturii initiale constand in emiterea unei facturi cu semnul minus, in care se inscrie aceiasi baza de impozitare a TVA, aceiasi cota de TVA aplicata anterior in anul 2012 si 2013 si acelasi cuantum TVA. In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 282 "Exigibilitatea pentru livrari de bunuri si prestari de servicii" alin. (9) din Codul fiscal  "In cazul evenimentelor mentionate la art. 287, taxa este exigibila la data la care intervine oricare dintre evenimente, iar regimul de impozitare, cotele aplicabile si cursul de schimb valutar sunt aceleasi ca si ale operatiunii de baza care a generat aceste evenimente".

Pe factura de stornare emisa in vederea anularii operatiunii se inscrie factura initiala si numarul hotararii judecatoresti ramase definitive si irevocabile. Valoarea facturii se inscrie, cu semnul minus, in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza atat prin decontul de TVA cod 300, la randul 16 "Regularizari taxa colectata", cat si prin declaratia cod 394 (in situatia in care cumparatorul/beneficiarul este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania).


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conditii si cerinte privind ajustarea bazei de impozitare a TVA. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016