Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de comision cu o PFA nerezidenta. Taxe si impozite

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Ian. 2013 Exclusiv
Tags: evitarea dublei impuneri, pfa, contract de comision, codul fiscal, impozit nerezidenti

O societate a incheiat un contract de comision cu un PFA nerezident. Prestarile se fac pe teritoriul tarii din UE. Vom stabili ce documente se prezinta pentru evitarea dublei impuneri si care este impozitul de platit.


Solutia consultantului:

Ca regula generala, veniturile din comisioane obtinute de un nerezident de la un rezident din Romania sunt considerate venituri impozabile obtinute din Romania si supuse impozitului prin retinere la sursa conform art. 115 alin. 1 lit. f din Codul fiscal. Nu conteaza faptul ca serviciile de comisionare nu au loc pe teritoriul Romaniei, ele sunt mentionate distinct ca venituri impozabile la lit. f a art. 115 alin. 1 din Codul fiscal (aceeasi situatie este valabila si pentru serviciile de management de consultanta de la lit. i; doar celelalte servicii, altele decat cele enumerate expres la alin. 1, sunt considerate impozabile numai in masura in care sunt prestate in Romania – este vorba de serviciile de la lit. k a art. 115 alin. 1 din Codul fiscal ).

Prin urmare, fiind vorba de venituri impozabile prevazute distinct la art. 115 alin. 1 lit. f din Codul fiscal, veniturile din comisioane obtinute de persoana fizica nerezidenta de la societatea din Romania se impoziteaza:

- fie prin aplicarea cotei de 16% prevazuta de art. 116 alin. 2 lit. d din Codul fiscal , daca beneficiarul de venit nerezident nu prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala. Dubla impunere in acest caz nu poate fi evitata in niciun fel, in lipsa certificatului de rezidenta fiscala care sa permita aplicarea conventiei de evitare a dublei impuneri;
- fie prin aplicarea cotei de 5% prevazuta de art. 12 paragraf 2 din Conventia de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Grecia, coroborat cu art. 118 alin. 1 si 2 din Codul fiscal , daca beneficiarul de venit nerezident prezinta certificatul sau de rezidenta fiscala eliberat de autoritatile fiscale din Grecia (se aplica cota mai favorabila de 5%). In aceasta ipoteza, evitarea dublei impuneri se realizeaza (pe langa faptul ca se aplica o cota de impozit mai mica) prin metoda deducerii impozitului retinut la sursa prevazuta la art. 25 din Conventie.

Astfel, in baza certificatului de atestare a impozitului platit prin retinere la sursa, eliberat de oautoritatile fiscale romane in baza art. 120 din Codul fiscal , persoana fizica nerezidenta poate solicita propriilor autoritati fiscale din Grecia deducerea acestui impozit din impozitul datorat in Grecia.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de comision cu o PFA nerezidenta. Taxe si impozite":
Rating:

Nota: 3.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016