Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contract de leasing. Cum facem inregistrarea diferentelor de curs?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: contract de leasing, diferente de curs, curs valutar, leasing, datorii in valuta

Inregistrarea diferentelor de curs va avea ca exemplu un leasing contractat in februarie 2012. Facturile aferente ratelor de leasing emise pana in luna noiembrie 2012 cuprindeau pozitie distincta de diferente curs valutar dintre curs valutar facturare si curs BNR reevaluare sfarsit luna anterioara.


Incepand cu luna decembrie 2012 pe facura de rata nu mai erau calculate aceste diferente, rata si dobanda fiind la cursul din ziua facturii.

Vom stabili in ce masura este corecta inregistrarea facturii 167 = 666, 4426= 404, fara a mai calcula manual 668, 768 si inregistra diferentele rezultate, precum si daca reevaluarea contului 167 ar trebui facuta doar la sfarsitul fiecarei luni.

In plus, vom vedea daca diferentele din reevaluarea lunara a contului 167 se inregistreaza pe 668,768 sau 665,765.

In cazul creantelor si datoriilor in valuta diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii si cele calculate la finele fiecarei luni se inregistreaza cu ajutorul conturilor 665 - "Cheltuieli din diferente de curs valutar" , 765 -  "Venituri din diferente de curs valutar", dupa caz.

In cazul creantelor si datoriilor exprimate in lei a caror decontare se face in functie de cursul unei valute se utilizeaza conturile 668 - "Alte cheltuieli financiare" , respectiv 768 - "Alte venituri financiare", dupa caz.
 
Potrivit pct. 184 alin. (7) si (8) din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene aprobate prin OMFP 3055/2009, , in cazul datoriilor de leading financiar in valuta, acestea se inregistreaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data acordarii finantarii. In situatia in care data acordarii finantarii este zi nebancara, la calculul diferentelor de curs valutar aferente se va avea in vedere cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei in ultima zi bancara anterioara acesteia.

Aceste prevederi se aplica si in cazul datoriilor de leasing financiar in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute.

Diferentele de curs valutar care apar cu ocazia decontarii creantelor si datoriilor in valuta la cursuri diferite fata de cele la care au fost inregistrate initial pe parcursul lunii sau fata de cele la care sunt inregistrate in contabilitate trebuie recunoscute in luna in care apar, ca venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar.

Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata in decursul aceleiasi luni in care a survenit, intreaga diferenta de curs valutar este recunoscuta in acea luna. Atunci cand creanta sau datoria in valuta este decontata intr-o luna ulterioara, diferenta de curs valutar recunoscuta in fiecare luna, care intervine pana in luna decontarii, se determina tinand seama de modificarea cursurilor de schimb survenita in cursul fiecarei luni.

La finele fiecarei luni, creantele si datoriile in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele de curs inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar, dupa caz. Aceste prevederi se aplica si creantelor si datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute. In acest caz, diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la alte venituri financiare sau alte cheltuieli financiare, dupa caz (pct. 186).
 
Conform Capitolului VII din reglementarile contabile mai sus mentionate functiunea contului 167 este urmatoarea:

 
"In creditul contului 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" se inregistreaza:
   - sumele de incasat/incasate reprezentand alte imprumuturi si datorii asimilate (461, 512);
   - valoarea concesiunilor primite (205);
   - valoarea imobilizarilor corporale primite in leasing financiar (212, 213, 214);
   - sumele reprezentand garantiile de buna executie retinute, conform contractelor incheiate (404);
   - diferentele nefavorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar, a imprumuturilor si datoriilor asimilate in valuta (665);
   - diferentele nefavorabile aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (668).
 
In debitul contului 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" se inregistreaza:
   - sumele reprezentand alte imprumuturi si datorii asimilate rambursate (512);
   - obligatia de plata a ratelor pe baza facturilor emise de locator, in cazul leasingului financiar (404);
   - valoarea imobilizarilor aferente contractelor de leasing financiar cedate sau restituite (213);
   - garantiile de buna executie restituite tertilor (512);
   - diferentele favorabile de curs valutar rezultate din evaluarea, la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar, a imprumuturilor si datoriilor asimilate, in valuta, precum si la rambursarea acestora (765);
   - diferentele favorabile aferente datoriilor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea acestora la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (768)."
 
Astfel, soldul creditor al contului 167 (datoria la leasingul financiar) se evalueaza lunar, la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei din ultima zi bancara a lunii in cauza. Diferentele inregistrate se recunosc in contabilitate la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (leasing extern- in valuta) sau alte venituri financiare/alte cheltuieli financiare, dupa caz (leasing intern - in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute).

Diferentele de valoare care apar cu ocazia decontarii datoriei (diferenta intre cursul din data facturii si cursul la care datoria este inregistrata in contabilitate tinand seama de modificarea cursului de schimb survenita in cursul fiecarei luni) se inregistreaza la venituri sau cheltuieli din diferente de curs valutar (leasing extern- in valuta) sau alte venituri financiare/alte cheltuieli financiare, dupa caz (leasing intern - in lei, cu decontare in functie de cursul unei valute).

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contract de leasing. Cum facem inregistrarea diferentelor de curs?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016