Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Contributii sociale datorate de persoanele fizice care vand produse agricole. Formularul de declarare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: produse agricole, borderou achizitie, persoane fizice particulare, pfa, contributii

O societate achizitioneaza cereale atat de la societati comerciale, PFA-uri, cat si de la persoane fizice particulare - pe baza de borderouri de achizitie. Pentru achizitia de la societati si PFA-uri sunt emise facturi pentru care se face decontarea. Vom vedea in ce masura in ce priveste achizitia de la persoanele fizice particulare se va face stopaj la sursa si pentru CAS si CASS, avand in vedere ca unele persoane particulare fac dovada ca sunt pensionari sau au calitatea de angajati (au CIM la alte societati). Vom stabili in ce declaratie se vor transmite sumele.

Solutia consultantului:

Persoanele fizice particulare care obtin venituri din valorificarea cerealelor obtinute dupa recoltare, in stare naturala intra sub incidenta prevederilor art. 71 lit. d din Codul fiscal.

Aceste persoane fizice au calitatea de contribuabili in temeiul art. 29621 lit. h din Codul fiscal . Ele nu datoreaza contributie de asigurari sociale pentru pensii (CAS), in baza exceptiei specifice prevazute de art. 29623 alin. 1 din Cod fiscal . In schimb, datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), chiar daca realizeaza venituri din pensii sau din salarii, dupa cum rezulta din prevederile art. 29623 alin. 3 din Codul fiscal (se calculeaza si se datoreaza CASS asupra tuturor acestor venituri).

Potrivit art. 29624 alin. 5 si alin. 8 din Codul fiscal aceste persoane fizice datoreaza contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate  de 5,5% sub forma de plati anticipate, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de venit, in conformitate cu prevederile art. 74 alin. 4 din Codul fiscal. Obligatiile astfel calculate, retinute si virate in cursul anului de catre platitorul de venit reprezinta obligatii finale.

In privinta declaratiei in care se raporteaza aceasta contributie, pe site-ul ANAF, la sectiunea "Transparenta decizionala" este publicat proiectul de ordin comun al ministrului Finantelor Publice, ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si ministrului Sanatatii pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", unde CASS datorata de persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d din Codul Fiscal este prevazuta la nr. 34 din nomenclatorul creantelor fiscale declarate. Cu alte cuvinte, aceasta contributie uremaza a se declara tot in formularul 112, care se va modifica special conform modificarilor intrate in vigoare de la data de 1 iulie 2012.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Contributii sociale datorate de persoanele fizice care vand produse agricole. Formularul de declarare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016