Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Conventie civila incheiata cu un traducator in doua luni diferite in anul 2011

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: pfa, conventii civile, oug 58/2010

O organizatie non-profit incheie in cursul anului trecut doua conventii civile cu o persoana fizica pentru servicii de traducere. Aceste conventii au fost incheiate in luna februarie, respectiv noiembrie 2011. Organizatia nu a retinut si varsat contributii sociale motivand acest lucru prin faptul ca persoana respectiva este angajata cu contract de munca in alta parte. Vom stabili prin cele ce urmeaza daca societatea a procedat corect.




Raspuns:

Ori de cate ori persoana fizica efectueaza o prestatie pentru un beneficiar persoana fizica sau juridica in mod accidental, intamplator, fara repetitivitate vor fi aplicabile dispozitiile Codului civil putand fi incheiate contracte civile.
 
Doar in masura in care activitatea are caracter intamplator sau ocazional, la baza raporturilor contractuale poate sta o conventie civila incheiata in temeiul Codului civil. In aceasa situatie, platitorul venitului va avea in vedere, daca persoana nu are si calitatea de pensionar, pe langa obligatiile privind retinerea impozitului, fie cel anticipat de 10%, fie cel final de 16% conform optiunii exercitate in conformitate cu art. 52 indice 1 din Codul fiscal si pe cele privind retinerea, virarea si declararea contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, de 10,5% si 0,5% aplicate la venitul brut, potrivit prevederilor art. III din OUG 58/2010 in vigoare ulterior datei de 1 iulie 2010.
 
Avand in vedere ca activitatea s-a desfasurat in doua luni distincte, consideram ca cel putin pentru luna noiembrie, platitorul de venit ar fi trebuit sa retina si sa platesca contributii sociale respectiv 0.5% somaj si 10.5% asigurari sociale in afara impozitului pe venit, chiar daca beneficiarul era angajat cu contract individual de munca in alta parte.

Daca traducatorul ar fi fost inregistrat ca PFA, platitorului de venit nu revenea decat sarcina platii facturii emise de catre traducatorul autorizat.



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Conventie civila incheiata cu un traducator in doua luni diferite in anul 2011":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016