Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cerere corectie decont TVA. Cum se face corectarea materiala din decontul TVA cod 300?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Sep. 2023 Exclusiv
Corectare decont TVA
Tags: decont tva, corectie decont tva, decont tva cod 300

La o microintreprindere platitoare de TVA trimestriala s-a omis in decontul pe iunie sa se treaca suma de recuperat. S-a primit somatie de reglare decont tva de la Anaf. Cum putem regla aceasta situatie? Multumim.

 

Cerere corectie decont TVA – raspunsul specialistului:
 

In situatia prezentata, trebuie sa depuneti la organul fiscal competent o cerere formulata in scris pentru solicitarea corectarii erorii materiale din decontul de TVA cod 300 aferent lunii iunie 2022.
Cererea se completeaza si se transmite conform procedurii reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr. 3604 din 9 decembrie 2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata. In cererea de corectare a erorii trebuie sa faceti referire la:

  • eroarea materiala de nepreluare in decontul de TVA cod 300 a sumei TVA de recuperat asa cum este reglementata la pct. 3 lit. a) din anexa 1 "INSTRUCTIUNI de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata" din O.P.A.N.A.F. nr. 3604/2015

"1. Deconturile de taxa pe valoarea adaugata depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri taxa pe valoarea adaugata pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent, la initiativa acestuia sau la solicitarea persoanei impozabile.
2. Organul fiscal competent pentru aplicarea prezentei proceduri este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.
3. Prin prezentele instructiuni pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;"

  • suma negativa TVA nepreluata eronat prin decontul de TVA cod 300 la randul 42 conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1253 din 9 august 2021 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" la randul 42 din care rezulta ca la acest rand se preia suma prevazuta la rd. 46 din decontul perioadei precedente celei de raportare, pentru care nu s-a solicitat rambursarea, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul anterior.
  • notificarea primita din partea compartimentului de administrare impozite si taxe cu privire la eroarea respectiva.

Solutionarea cererii de corectare este confirmata de catre organul fiscal competent emiterea actului administrativ fiscal Decizia de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata 

Conform prevederilor de la pct. 10 alin. (3) din Instructiuni "(3) Decizia de corectare este structurata conform modelului decontului de taxa pe valoarea adaugata in vigoare la data la care se refera decontul intocmit eronat. Decizia se completeaza numai la randurile care au suferit modificari, cu diferentele in plus sau in minus fata de suma declarata initial, si contine, in mod obligatoriu, elementele prevazute la art. 46 din Codul de procedura fiscala."


Acest document se intocmeste in doua exemplare, din care:

  • unul se comunica persoanei impozabile, conform art. 47 din Codul de procedura fiscala, semnat numai de conducatorul unitatii fiscale;
  • unul se semneaza si de catre persoanele implicate si se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile.


Raspuns oferit in anul 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cerere corectie decont TVA. Cum se face corectarea materiala din decontul TVA cod 300?":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016