Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corectare facturi emise pentru inchirieri de bunuri imobile. Ce pasi urmam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: tva, refacturare, hg 44/2004, corectare facturi, inchieri de bunuri imobile

Incepema analiza de astazi mentionand, mai intai, ca inchirierea de bunuri imobile este operatiune scutita de taxa din punct de vedere TVA, conform art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.


Ne oprim, in continuare, asupra unei societati X, platitoare de TVA, care factureaza catre societatea Y chirie lunara in suma de 10.000 lei pentru un teren si o cladire de aproximativ 4 ani de zile.

Nu s-a depus notificarea la ANAF pentru a factura cu TVA, stiind ca veniturile din inchirieri sunt scutite de TVA conform legii. Societatea X a facturat cu TVA si totodata a virat la bugetul statului acest TVA,  nedepunand notificarea mentionata.

Se va vedea daca se pot emite facturi in rosu pentru suma de TVA platita in cei patru ani si emisa o noua factura pe care sa se specifice scutit cu drept de deducere in coloana de TVA.

Precizam, asadar, ca in conditiile stabilite de pct. 38 din HG 44/2004 privind normele de aplicare ale art.141 alin. (3), orice persoana impozabila stabilita in Romania poate opta pentru taxarea acestor operatiuni de inchiriere, conditionata de depunerea notificarii organelor fiscale competente.

Pentru situatia prezentata in intrebarea dvs., conform pct. 38-40 din HG 44/2004, aveti posibilitatea de a opta pentru una din urmatoarele variante:

a) mentineti in continuare optiunea de a taxa veniturile din inchirierea terenului si a cladirii, caz in care depuneti notificarea pe formularul prezentat in norme;

Chiar daca acest document va fi depus cu intarziere, optiunea pentru taxare se va exercita de la data inscrisa in notificare (de regula anterioara datei de intocmire a primei facturi , cu TVA) si nu de la data depunerii notificarii. Mai mult decat atat, organele de inspectie fiscala, vor permite, in eventualitatea desfasurarii unui control, depunerea notificarilor in timpul desfasurarii controlului, daca persoana impozabila a plicat regimul de taxare.

Dreptul de deducere a taxei se va mentine in acest caz si la beneficiar, daca veti transmite catre acesta o copie a documentului, dupa inregistrarea lui de catre organele in drept.

Un alt avantaj al acestei optiuni este reprezentat de faptul ca nu veti avea obligatia ajustarii de taxa aferenta bunurilor de capital, prevazuta de art. 149 din Codul fiscal si nu va fi cazul sa depuneti declaratii rectificative 394 privind livrarile pe teritoriul Romaniei, daca beneficiarul a fost si el persoana inregistrata in scopuri de TVA.

b)optati pentru varianta pe care ati prezentat-o in intrebare, de a beneficia de scutire pentru inchirierea terenului si a cladirii si nu mai este cazul sa depuneti notificare;

In acest caz sunt implicatii de o mai mare complexitate atat pentru societatea dvs., cat si pentru societatea beneficiara a serviciilor de inchiriere, si anume:

- veti storna facturile  emise cu TVA si veti emite alte facturi, fara taxa, in conformitate cu art. 159 din Codul fiscal, veti mentiona "scutit conform articolului art. 141 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal" ;

- veti proceda la ajustarea taxei pentru bunurile de capital, prevazuta de art, 149 din Codul fiscal si veti avea in vedere momentul in care a fost emisa catre beneficiar prima factura de inchiriere, fara TVA;

- beneficiarul nu va mai avea drept de deducerea a taxei pentru facturile primite in cei 4 ani, va trebui sa accepte toate facturile de stornare si toate facturile emise corect, fara taxa; in urma inregistrarii facturilor astfel corectate va rezulta o suma pe care el trebuie sa o restituie catre societatea dvs. respectiv contravaloarea taxei facturate incorect;

- toate declaratiile 394 aferente livrarilor si achizitiilor desfarurate pe teritoriul Romaniei va fi nevoie sa fie rectificate, atat de catre societatea dvs., cat si de catre beneficiar, daca beneficiarul este inregistrat din punct de vedere TVA;

- in decontul de TVA 300 al perioadei curente vor fi cuprinse sumele aferente facturilor pentru corectarea operatiunilor din punct de vedere al taxei;

- pentru  sumele aferente ajustarii de TVA pentru bunurile de capital, prevazute de art. 149 din Codul fiscal, va fi corectat decontul de TVA 300 aferent perioadei in care a fost emisa prima factura de inchiriere fara TVA si va fi depus dosar de corectie erori materiale, daca este cazul sa fie facuta aceasta ajustare.

Sursa studiului de caz: PortalContabilitate.ro



Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corectare facturi emise pentru inchirieri de bunuri imobile. Ce pasi urmam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016