Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum declaram impozitul pentru premii mai mari de 600 lei?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Aug. 2014 Exclusiv
Tags: declarea impozitului, buget, venit, salarii, impozit, autoimpunere, raportare, d 100

In randurile de mai jos, analiza porneste de la o fundatie care are in derulare un proiect POSDRU. In cadrul proiectului este prevazuta acordarea unor premii pentru idei de afaceri ale grupului-tinta in valoare 700 lei. Intrucat conform Codului fiscal premiile sunt scutite pana la valoarea de 600 lei, s-a procedat la impozitarea cu 16% a diferentei de 100 lei.

Stabilim cum se declara acest impozit la ANAF, daca se declara prin declaratia 112 precum si in ce mod se fac inregistrarile daca nu exista contract.

Spre deosebire de impozitul pe veniturile din salarii retinut la sursa conform prevederilor art. 41 coroborate cu prevederile art. 55, impozit  care se raporteaza prin declaratia cod 112, nominal,  prin c.n.p.-ul persoanei fizice, impozitul pe veniturile din premii  retinut la sursa  in conformitate cu prevederile art.  77  din Codul fiscal se raporteaza global,  pentru toti cursantii,   prin declaratia cod 100 completata si trasmisa organului fiscal pentru  luna in care premiile sunt acordate. Declaratia se transmite  pana pe data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Astfel, raportarea prin declaratia cod 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs, a impozitului retinut in luna acordarii premiului  nu se efectueaza pe codul  numeric al  cursantilor, ci pentru intregul grup premiat. Raportarea individuala, pe c.n.p.,  se efectueaza prin declaratia informativa cod 205 care se depune la organul fiscal competent pana pe data de 28 februarie a anului urmator retinerii la sursa.

In situatia in care impozitul nu se retine la sursa, fiind suportat de fundatie din bugetul propriu,  valoarea acestuia nu se mai raporteaza prin declaratia informativa cod 205.

Impozitul pe veniturile din premii retinut, declarat si virat  conform prevederilor art. 77 din Legea nr. 571/2003 este reglementat la pct. 13  din Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetul de stat  din  anexa nr. 11 din O.M.F.P. nr. 1950 din 13 decembrie 2012 privind aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa cu ultima modificare efectuata prin O.M.F.P. nr. 1703 din 26 iunie 2014.

Impozitul astfel raportat prin declaratia cod 100 se preia in fisa sintetica pe platitor intr-o pozitie distincta de cea a impozitului pe venituri din salarii raportat prin declaratia cod 112.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum declaram impozitul pentru premii mai mari de 600 lei?":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016