Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum e conditionata factura in cazul transportului de marfa?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Ian. 2014 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, vanzare marfa, curs aprovizionare, furnizori, inregistrari contabile, clienti

Emiterea facturilor poate fi conditionata uneori de transportul marfurilor sau de data la care se face receptia. In situatia de mai jos, o societate a facturat in luna decembrie bunuri care sunt livrate la inceputul lunii ianuarie 2014 (documentele de transport au data de ianuarie 2014, conditia de transport exworks, livrare intracomunitara sau export).



Factura aferenta livrarii de bunuri a fost inregistrata pe venituri in luna decembrie 2013. Se va stabili daca s-a procedat corect tinand cont de faptul ca transportul a fost efectuat in anul urmator. De asemenea, in situatia in care factura a fost emisa si transportul efectuat ulterior, se va vedea daca exista o limita de timp in care sa fie efectuat transportul (fara a lua in calcul situatia in care se emit facturi de avans, ci facturi care se inregistreaza pe venituri).

Mentionam ca nu conteaza faptul ca transportul propriu-zis a avut loc in luna ianuarie 2014 (nu se pune nici problema vreunei limite de timp), este suficient sa existe o factura de achizitie a bunurilor sau alt document care sa ateste transferul riscurilor si beneficiilor aferente, chiar daca ele nu au intrat in gestiunea societatii.

Astfel, in temeiul pct. 154 alin. 3 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a IV-a a CEE, aprobate prin OMFP 3055/2009 societatea va inregistra in luna decembrie marfa achizitionata, dar nesosita (deci in curs de aprovizionare) prin nota contabila 327 "Marfuri in curs de aprovizionare" = 401 "Furnizori". Din cele prezentate s-ar intelege ca asa este, bunurile fiind facturate de partenerul extern in decembrie 2013 cu conditia ex-works, transportul fiind in sarcina societatii, care l-a si realizat efectiv in ianuarie 2014.

La vanzare, daca s-au transferat catre client riscurile si avantajele semnificative aferente asupra marfii in curs de aprovizionare, se poate trece la recunoasterea veniturilor conform pct. 258 din Reglementarile amintite, prin formulele contabile 4111 "Clienti" = 707 "Venituri din vanzarea marfurilor" si 607 "Cheltuieli privind marfurile" = 327 "Marfuri in curs de aprovizionare" (se va avea in vedere ca functiunea conturilor prezentata in Reglementari nu este limitativa, ci doar exemplificativa).

Pentru stabilirea tratamentului contabil se vor avea in vedere circumstantele concrete ale tranzactiei vis-a-vis de riscuri si avantaje semnificative si de indeplinirea conditiilor pentru recunoasterea vanzarilor de la pct. 258 alin. 2 din Reglementari.

In caz contrar, in lipsa indeplinirii conditiilor anterior amintite, societatea nu va putea inregistra venituri din vanzarea unor marfuri care nu se afla sub riscul sau, ci doar avansuri in contul vanzarilor ulterioare.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum e conditionata factura in cazul transportului de marfa?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016