Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum impozitam veniturile obtinute de persoane fizice netezidente? Societate cu contract de mandat

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Iun. 2014 Exclusiv
Tags: impozit pe venituri, nerezidenti, riscuri, cod fiscal, beneficiar, contract de mandat

In analiza de jos, punctul de start il constituie o societate care are un contract de mandat (director general) cu o persoana fizica nerezidenta. Pentru remuneratia platita conform contractului mentionat, societatea retine si plateste toate contributiile sociale si impozitul aferent. Pe viitor, directorul doreste sa renunte la contractul de mandat ca persoana fizica si sa incheie un contract ca si persoana fizica autorizata nerezidenta (cu cod TVA) prin care sa-si exercite functia de director general. Lunar doreste sa emita factura pentru activitatea prestata.


Vom vedea daca se poate exercita acesta activitate incheind un astfel de contract si daca se va factura lunar prestatia efectuata, stabilind si care sunt obligatiile societatii de mai sus. De asemenea, vom vedea ce impozit se retine in cazul prezentarii certificatului de rezidenta.

In situatia prezentata, exista riscul reconsiderarii  activitatii independente desfasurate de persoana fizica autorizata in activitate dependenta, astfel incat, in eventualitatea unei inspectii fiscale sa se stabileasca diferente suplimentare de plata impozit pe venituri din salarii si contributii sociale. Aceste sume sunt  datorate solidar atat de angajator, cat si de angajat. Notiunea de "solidaritate"  se refera la posibilitatea organului fiscal de a se adresa fie platitorului de venit (angajatorului), fie prestatorului de munca (angajatul). Acest fapt este posibil datorita prevederilor cuprinse la art. 7, alin. (1) pct. 2.1  si pct. 2.2 din Codul fiscal si pct. 1  din normele de aplicare ale acestui articol prin care se stabilesc criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca o activitate pentru a fi  considerata dependenta. Unul din criterii de reincadrare ale beneficiarul de venit poate fi:

-    se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit. Subordonarea  presupune existenta intre parti a unei fise de post cu toate atributiile  si responsabilitatile aferente;

-    respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru. Practic, desfasurarea activitatii are loc in sediul administrativ sau un punct de lucrru al angajatorului din Romania, in cadrul programului de lucru al acestuia sau al unui program prestabilit;
-    foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit,  fara a contribu cu capital propriu. Practic, in desfasurarea activitatii, persoana fizica participa doar cu  capacitatea intelectuala, fara a mobiliza un capital propriu ( spatiu cu utilitatile aferente, retea IT, imprimanta, telefon, etc.).
 
Pentru a evita riscul reincadrarii,   contractul  de prestari servicii trebuie sa respecte criteriile care definesc preponderenta existentei unei activitati independente asa cum sunt reglementate la  pct. 19 din normele metodologice de aplicare a  art. 46 din Codul fiscal:

- libera alegere a desfasurarii activitatii,
- libera alegere a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii;
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul;
- activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
- desfasurarea activitatii si  cu personalul angajat de intreprinzator.
 
Nu poate fi reconsiderata activitate dependenta, activitate  desfasurat  independent  care genereaza venituri din profesii libere  si din drepturi de autor, inclusive  drepturi conexe definite prin Legea nr. 8/1996 nu pot fi reconsiderate ca activitati dependente, aspect reglementat in mod expres la pct. 1 paragraful 2 din normele de aplicare ale art. 7 pct. 2.1 si pct. 2.2.
 
        Datorita  atributiilor si responsabilitatilor unui director general, activitatea desfasurata de persoana fizica nerezindenta in Romania  nu poate fi considerata independenta.
 
La criteriile enumerate anterior se adauga si prezenta in Romania a persoanei fizice nerezidente pentru o perioada mai mare de 183 zile, caz in care intervine obligatia platii impozitului pe venit in Romania. Acest criteriu este reglementat la pct. 23 al art. 7  lit. c) "persoana fizica rezidenta - orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:

    a) are domiciliul in Romania;
    b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
    c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
    d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain."

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum impozitam veniturile obtinute de persoane fizice netezidente? Societate cu contract de mandat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016