Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum inregistram corect venitul si TVA-ul?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mar. 2012 Exclusiv
Tags: scoatere din evidenta, tva, inregistrari contabile, recunoastere venit

Dezbatem astazi urmatoarea situatie: o societate incheie contract cu clientul in vederea achizitionarii unor echipamente. Se stabileste ca livrarea se va efectua dupa semnarea contractului. Clientul urmeaza sa faca plata in 4 rate, fiind emisa factura la fiecare termen de plata. Vom stabili astfel in ce mod vor fi tratate venitul si TVA-ul si ce monografie contabila se va intocmi, dat fiind faptul ca facturile se vor emite ulterior.




Raspuns:
 
In cazul in care contractul este structurat de asa natura incat cumparatorul intra in posesia bunului dupa plata ultimei rate, iar drepturile si riscurile aferente detinerii bunului sunt transferate odata cu transferul dreptului de proprietate (la sfarsitul contractului) atunci ratele platite de cumparator reprezinta in fapt avansuri pentru achizitia bunului pentru care exigibilitatea TVA intervine la momentul incasarii avansului sau la momentul emiterii facturii iar TVA este colectata dar doar pentru valoarea incasata/facturata. Venitul din vanzarea bunului se inregistreaza la finalul contractului, moment in care se compenseaza avansurile incasate pana la acel moment cu contravaloarea bunului respectiv.
 
In acest caz, la data emiterii facturilor pentru fiecare rata se vor efectua inregistrarile contabile:
4111 = %
472
4427
Iar la finalul contractului, dupa plata ultimei rate se va regulariza venitul in avans in registrat prin reluarea la venituri din clasa 7, astfel:
 
472 = 707
Si scoaterea din evidenta a echipamentului respectiv:
 
607 = 371
 
Potrivit prevederilor Codului fiscal si potrivit prevederilor contabile (principiul prevalentei economicului asupra juridicului), in cazul in care controlul asupra bunului se transfera la inceputul contractului, cumparatorul intrand in posesia bunului la data semnarii contractului (ceea ce nu este cazul dvs., intrucat specificati ca bunul se livreaza dupa plata ultimei rate), vanzarea se inregistreaza la data semnarii contractului chiar daca dreptul de proprietate se transfera dupa plata ultimei rate. Exigibilitatea taxei intervine la aceasta data iar factura trebuie emisa pentru toata valoarea la aceasta data. De asemenea, venitul impozabil se inregistreaza la aceasta data pentru toata contravaloarea bunului chiar daca aceasta este incasata in mai multe rate.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum inregistram corect venitul si TVA-ul?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016