Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se inregistreaza TVA pentru achizitiile intracomunitare in 2018?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Mar. 2018
Tags: codul fiscal, tva, achizitii intracomunitare, pfa

In analiza de mai jos, societatea A, platitoare de TVA din Romania, incheie un contract de consultanta si de transport cu un PFA B din Portugalia. Pe facturile primite de la B, se specifica TVA 0.

La verificarea in VIES a numarului indicat pe factura se comunica ca nu este platitor de TVA.

Societatea A a primit de la B un certificat de rezidenta din Portugalia.

Factura primita de A de la B are urmatoarele sume:

- consultanta: 1.000 de euro;
- transport marfa: 300 de euro.

Vom vedea ce obligatii declarative si de plata are societatea A.

Iata raspunsul specialistului!

Este posibil ca PFA din Portugalia sa fie o persoana impozabila care se afla in regimul special de scutire de la obligatia inregistrarii in scopuri de TVA, similar prevederilor art. 310 "Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici" din Codul fiscal aplicabil in Romania.

Serviciile la care se face referire se incadreaza in categoria operatiunilor intracomunitare cu servicii, caz in care, consider ca PFA respectiva trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Portugalia, in regim special, similar prevederilor art. 317 "Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii" din Codul fiscal aplicabil in Romania.

Regula generala prevede ca aceasta inregistrare nu obliga persoana respectiva sa dobandeasca calitatea de persoana impozabila inregistrata in regim normal, dar permite acesteia sa aduca la indeplinire obligatia raportarii in sistemul VIES a valorii serviciilor intracomunitare efectuate. Este posibil ca Portugalia sa nu impuna aceasta obligatie de inregistrare si raportare a operatiunilor sub un anumit plafon, motiv pentru care nu trebuie sa impuneti prestatorului inregistrarea TVA, dar trebuie sa respectati prevederile legislatiei fiscale din Romania.

Pentru serviciile primite, obligat la plata TVA este beneficiarul din Romania care efectueaza o achizitie intracomunitara de servicii, pentru care locul prestarii se considera a fi in Romania, indiferent de faptul ca persoana fizica se deplaseaza sau nu se deplaseaza pe teritoriul Romaniei, se inregistreaza sau nu se inregistreaza TVA la autoritatea fiscala din Portugalia. In acest caz, pentru beneficiarul din Romania sunt aplicabile prevederile art. 278 alin. (2) din Codul fiscal.

Astfel, beneficiarul din Romania, inregistrat in scopuri de TVA in regim normal in Romania aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 la o baza de impozitare in lei, determinata prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre prestatorul din Portugalia. Valoarea facturii se evidentiaza in jurnalele pentru TVA si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri: 

- la randul 7, corespunzator rulajului creditor al contului 4427 cu reportarea la randul 7.1 "Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)";
- randul 20, corespunzator rulajului debitor al contului 4426 cu reportarea la randul  20.1.

De asemenea, valoarea serviciului achizitionat se raporteaza si prin declaratia informativa cod 390, chiar daca beneficiarul din Romania nu primeste un cod de TVA din partea prestatorului din Portugalia. Raportarea se efectueaza doar prin utilizarea codului de tara al prestatorului, respectiv PT, deoarece exista dovada ca PFA respectiva este o persoana impozabila care realizeaza  operatiuni din sfera de aplicare a TVA, impozabile. Raportarea serviciului achizitionat se efectueaza de catre beneficiarul din Romania cu simbolul S, care reprezinta achizitii intracomunitare de servicii impozabile in Romania, conform prevederilor art. 278 alin. (2) din Codul fiscal. In lipsa unui cod de TVA, se raporteaza doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, aspect reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 591/2016 din 3 februarie 2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

ANEXA 2  INSTRUCTIUNI pentru completarea formularului (390 VIES) "Declaratie recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare"

SECTIUNEA a 2-a, pct. 1, lit. e)    

"In cazul achizitiilor intracomunitare de servicii (S) - codul de identificare in scopuri de TVA din alt stat membru atribuit prestatorului sau, dupa caz, doar codul statului membru in care este stabilit prestatorul serviciilor, in cazul in care prestatorul nu este identificat in scopuri de TVA, dar exista indicii suficiente pentru a considera ca este o persoana impozabila."

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro Amelia Dumitras, consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se inregistreaza TVA pentru achizitiile intracomunitare in 2018?":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 51 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016