Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se poate recupera suma TVA achitata la vama? Afla raspunsul specialistului!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2017 Exclusiv
Tags: tva, vama, deducere tva, importuri

In analiza detaliata mai jos, subiectul il reprezinta o societate comerciala care a achitat la doua ori TVA in vama pentru un singur import care a fost reexportat in vederea remedierii unor defectiuni si reimportat.

Desi a fost facut o sesizarea catre biroul vamal, nu s-a emis o decizie de regularizare a situatiei.


Iata raspunsul specialistului pentru acest caz!

Suma TVA nedatorata, dar achitata in vama, se poate compensa, in viitor,  cu suma TVA care va fi  datorata in cazul unui nou import de bunuri. 

In eventualitatea in care reprezentantul legal al societatii cunoaste faptul ca nu vor mai fi efectuate importuri, astfel incat suma TVA achitata, anterior,  in plus, sa  fie compensata cu  suma TVA datorata, suma TVA  platita in plus, confirmata prin decizia de regularizare, poate fi solicitata la restituire conform prevederilor art. 168 din legea nr. 207/2015 din 20 iulie 2015 privind Codul de procedura fiscala la care ati facut referire chiar dvs. Restituirea se solicita pe baza de cerere, aspect reglementat in mod expres prin art. 168 "Restituiri de sume" alin. (1) "Se restituie, la cerere, contribuabilului/platitorului orice suma platita sau incasata fara a fi datorata. "
         
In concluzie, suma TVA achitata in plus poate fi compensata cu debite de aceiasi natura sau solicitata la restituire, dar  nu poate fi dedusa de catre importator, chiar daca aceasta a fost achitata. Practic, suma TVA respectiva nu poate fi dedusa deoarece nu este aferenta bunurilor importate. In acest sens, am in vedere prevederile art. 299

"Conditii de exercitare a dreptului de deducere" alin.  (1) lit. c) " Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: ……c) pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele prevazute la lit. d), sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau."


Raspuns oferit pe www.portalcontabilitate.ro de catre Amelia Dumitras, Consultant fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se poate recupera suma TVA achitata la vama? Afla raspunsul specialistului!":
Rating:

Nota: 4.07 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016