Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declarare exporturi. Cum colectam TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Dec. 2012 Exclusiv
Tags: declarare exporturi, inregistrare tva, impozit profit, omfp 1372/2008

Vom supune atentiei dumneavoastra cazul unei societati comerciale inregistrate in scopuri de TVA si platitoare de impozit pe profit care exporta bunuri (marfa) in Republica Moldova, factura fiind facuta fara TVA. Marfa este ridicata de clientul din Moldova direct din depozitul societatii, transportul cazand in responsabilitatea clientului moldovean. Vom stabili astfel pe ce rand din decontul de TVA trebuie declarata valoarea exporturilor catre Republica Moldova.

Solutia consultantului:

Exportul are la baza obligativitatea intocmirii declaratiei de export care se depune la biroul vamal in a carui raza de competenta se afla sediul exportatorului sau locul in care marfurile sunt ambalate sau incarcate in vederea exportului.

Avand in vedere faptul ca nu exista o declaratie vama de export prin care se face dovada efectuarii unui export de bunuri de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Republicii Moldova, livrarea nu poate fi considerata operatiune scutita cu drept de deducere TVA in baza prevederilor art. 143 alin. 1 lit. a) sau b) din Codul fiscal.

In acest caz, operatiunea se considera o livrare de bunuri efectuata pe teritoriul national, motiv pentru care trebuie sa colectati TVA prin aplicarea cotei standard TVA de 24% in baza facturii emise pe numele cumparatorului. Factura trebuie sa cuprinda toate informatiile reglementate prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal , printre care si datele de identificare ale cumparatorului stabilit pe teritoriul Republica Moldova.
 
Valoarea operatiunii efectuate se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari in coloanele 1, 2, 3, 5, 6 si 7 din modelul orientativ reglementat prin OMFP 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul TVA, conform art. 156 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal publicat in M.Of. nr. 364 din 13 mai 2008 si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declarare exporturi. Cum colectam TVA?":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016