Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decont TVA pentru o achizitie intracomunitara. Se declara in formularul 390?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie intracomunitara, decont tva, declaratia 390

Analizam cazul unor achizitii dintr-un stat intracomunitar (locul inceperii transportului) pentru care o societate primeste factura de la furnizor cu un cod de TVA din alt stat intracomunitar. Vom stabili daca societatea poate sa solicite furnizorului sa confirme ca nu are cod de TVA in statul de unde incepe livrarea si daca, in cazul in care exista cod TVA, se va declara in D390 codul din statul respectiv sau codul de TVA de pe factura. De asemenea, se va vedea daca aceste facturi vor fi exluse din randul 18.1 al decontului de TVA.


Raspuns:

Pentru situatia descrisa de intrebare, nu am identificat un cadru normativ care sa va oblige sa efectuati aceste verificari. Se prezuma ca autoritatile fiscale din statele membre, cand au atribuit unei persoane impozabile, un cod valabil de TVA, au efectuat acest fapt cu seriozitate si reflecta in sine o situatie reala.

In opinia noastra, la completarea declaratiei recapitulative 390 privind achizitiile si livrarile intracomunitare, veti inregistra in rubricatia corespunzatoare codul de TVA, comunicat prin factura si datele de identificare ale furnizorului, indiferent in acest caz de unde se efectueaza transportul.

Retinem faptul ca urmarirea transportului fizic al marfurilor se face prin raportarea achizitiei in declaratia INSTRASTAT, conform norme de completare a declaratiei adoptate prin Ordin INS nr. 21/2011. In acest caz, daca societatea dvs are obligatia depunerii declaratiei prin depasirea plafoanelor INTRASTAT, la completarea tarii de achizitie veti trece exact statul de unde se incarca fizic si se transporta bunurile.

Observam ca aceasta declaratie are rolul de a urmarii circulatia bunurilor intre statele membre si chiar daca persoanele cu atributii de specialitate din cadrul INS urmaresc unele corelatii cu declaratia 390, nu trebuie sa fie conditionari de natura fiscala in rubricatia acestei declaratii.

In ce priveste declararea in decontul de TVA, aceasta se va raporta la randurile 18 si 18.1, avand in corespondenta randul 5 si 5.1. Sumele regasite la randurile 18.1 si 5.1 trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu ca si cheie de verificare cu sumele centralizatoare ale declaratiei 394, la randul de achizitii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decont TVA pentru o achizitie intracomunitara. Se declara in formularul 390?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016