Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontare sume la societate. Obiecte de inventar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: decontare sume, obiecte de inventar, tva, codul fiscal

O societate acorda conform CCM salariatilor decontarea a 150 lei pentru ochelari de protectie si 350 lei pentru ochelari de protectie si corectie. Valoarea decontata este inclusiv TVA. Factura este emisa pe numele salariatului si valoarea poate fi mai mare decat valoarea decontata. Vom stabili cum vor fi considerate aceste cheltuieli si TVA-ul aferent din punct de vedere fiscal. In plus, vom vedea in ce masura este corect ca factura sa fie emisa pe datele de identificare ale societatii si nu pe numele angajatului.

Solutia consultantului:

In opinia noastra sunt aplicabile urmatoarele situatii fiscale, pentru sumele platite la decontarea ochelarilor:

a) cheltuiala este deductibila limitat la calculul impozitului pe profit in procentul de 2% din fondul de salarii, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal, ce stabileste ca in cadrul cheltuielilor sociale se pot cuprinde si cheltuieli in favoarea salariatilor, conform clauzelor din contractul colectiv de munca;

b) TVA nu este deductibila deoarece factura este emisa pe numele unei persoane fizice, fapt ce nu justifica deducerea conform art. 146 din Codul fiscal.

c) sumele de 150 lei sau 350 lei, reprezinta avantaj de natura salariala, conform norme metodologice pentru  art. 55 alin. (3) din Codul fiscal, regasite la pct. 69 din HG 44/2004.

Daca societatea considera ca va efectua achizitia ochelarilor, iar ulterior preda ochelarii la salariati, tratamentul fiscal se va analiza in functie de scopul achizitiei si natura ochelarilor, respectiv daca acestia pot fi considerati ecehipament de protectie.Noi consideram ca pot fi asimilati unor echipamnete de lucru si prezentam cadrul fiscal.

Achizitiile de echipament de lucru, cum sunt hainele, incaltamintea sau caschetele de protectie, sunt frecvent realizate de operatori economici si acestea au caracter de materiale de natura obectelor de inventar, cand valoarea acestora este mai mica de 1800 lei.

Daca valoarea acestora este mai mare de 1800 lei, regimul contabil este unul pentru mijloace fixe si urmeaza inregistrarea amortizarii, in perioada stabilita de HG 2139/2004, privind catalogul mijoacelor fixe.

Din punct de vedere al regimului contabil, materiale de natura obiectelor de inventar,  se pot da in consum si inregistra in cheltuielile perioadei fiscale,  de la data la care au fost predate salariatiilor. Consideram ca aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal deoarece echipamentul este purtat de salariatii societatii in scopul desfasurarii activitatii.

Retinem si faptul ca prevederile de la pct. 84 din HG 44/2004 privind normele de aplicare a Codului fiscal, stabilesc ca echipamentele de lucru si imbracamintea de protectie nu sunt considerate avantaje in natura pentru salariati si nu se supun   impozitului pe venitul din salarii.

Aceeasi precizare se regaseste enumerata la art. 296^15 lit. e) din Codul fiscal, ce stabileste ca nu se datoreaza asigurari sociale pentru echipamentul de lucru primit gratuit de salariat, de la angajatorul acestuia.

Consideram de asemenea ca TVA de la achizitia ochelarilor poate fi dedusa atata timp cat ochelarii sunt purtati de salariatii ce isi desfasoara activitatea in societate si contribuie la realizarea obiectului de activitate al societatii.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontare sume la societate. Obiecte de inventar":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016