Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontarea mesei salariatilor. Implicatii fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Iul. 2018
Tags: decontarea mesei, masa salariatilor, tichete de masa

In cele ce urmeaza vom discuta despre societatile care deconteaza echipei comerciale cheltuielile de protocol cu clientii pentru a intretine relatiile de colaborare si pentru a incheia noi contracte.

In aceasta situatie, care este tratamentul fiscal care se aplica meselor cu clientii decontate de angajator pe baza de documente justificative (doar factura fiscala) in cazul in care valoarea unor astfel de mese cumulata pe zi se incadreaza in limita deductibila a diurnei? 

Salariatul mai primeste tichet de masa daca in ziua respectiva a luat masa cu clientul? Ce documente sunt necesare pentru ca salariatul sa beneficieze si de tichet de masa in situatia in care ia masa si cu clientul?
Iata ce spune specialistul

Daca salariatul a luat masa cu clientul el are dreptul la tichet de masa? Nu este plecat in deplasare. Este posibil sa fie considerat avantaj salarial? Ce acte sunt necesare salariatului astfel incat sa primesca si tichet de masa?

Nu exista o prevedere legala care sa interzica salariatului sa beneficieze de tichete de masa in ziua in care a luat masa cu clientul daca salariatul a fost prezent in ziua respectiva si in unitate. 

Astfel, conform art. 6 alin. (1) din Legea 142/1998 a tichetelor de masa, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile in care este prezent la lucru in unitate.

Conform art. 34 din Norma din 2015 de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa conform careia, nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii care, potrivit unor dispozitii legale, au dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana.

Or, in situatia expusa salariatul nu are dreptul la masa gratuita, la diurna, la indemnizatie sau la alocatie de hrana ca sa putem concluziona ca nu are dreptul la tichet de masa. 

Nu sunt necesare documente, altele decat cele in baza carora se acorda tichete de masa in mod obisnuit. 

Conform art. 76 alin.(3)  lit. h) din Codul fiscal, tichetele de masa reprezinta avantaje salariale. 

Astfel, tichetele de masa sunt avantaje salariale in orice situatie sunt acordate. 

Tichetele de masa acordate potrivit legii nu se includ in baza de calcul al contributiilor sociale. 

Prin urmare, problema ar putea sa existe in cazul contributiilor sociale. Nu excludem posibilitatea ca organele fiscale sa considere ca tichetul de masa acordat in ziua in care salariatul ia masa cu clientul sa fie inclus in baza de calcul al contributiilor sociale. Insa, asa cum am aratat, temei legal pentru aceasta situatie nu exista. 

Angajatorul poate reglementa intern in documentul in baza caruia acorda tichetul de masa faptul ca salariatul nu primeste tichet de masa in ziua in care ia masa cu clientul. Procedand astfel, angajatorul exclude riscul ca organele fiscale sa includa contravaloarea tichetului acordat in ziua respectiva in baza de calcul al contributiilor sociale dar exclude si riscul ca salariatul sa solicite tichetul de masa pentru ziua respectiva.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Decontarea mesei salariatilor. Implicatii fiscale":
Rating:

Nota: 3.75 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016