Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere cheltuieli cu autoturismele directorilor de vanzari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: directori vanzari, cheltuieli combustibil, codul fiscal, hg 670/2012, tva, cheltuieli deductibile

Vom vedea, prin cele ce urmeaza, daca din punct de vedere al deductibilitatii TVA in cazul cheltuielilor cu autoturismul, directorii de vanzari se pot asimila agentilor de vanzari daca in fisa postului acestia au ca atributii dispozitiile mentionate la art. 45^1 (6) din normele Codului fiscal, respectiv cele pe care le are un agent de vanzari.

Solutia consultantului:

Cu exceptia atributiilor referitoare la planificarea si coordonarea activitatii de vanzare, directorii de vanzari pot fi asimilati agentilor de vanzari. Totusi, incepand cu data de 1 iulie 2012, acest aspect  nu mai este atat de relevant pentru:
-    exercitarea integrala a dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiilor de autoturisme, de combustibil, piese de schimb si servicii;
-    incadrarea  cheltuielilor de exploatare efectuate in categoria cheltuielilor deductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.    

Astfel, de la 1 iulie 2012 nu se mai efectueaza limitarea dreptului de deducere a TVA si nu se mai restrictioneaza la determinarea profitului impozabil deducerea cheltuielilor efectuate  in situatia in care se poate justifica utilizarea fiecarui autoturism "exclusiv" in scopul activitatii economice, chiar daca autoturismul respectiv este utilizat de catre  director.  

Deducerea se efectueaza integral daca autoturismul este utilizat "exclusiv" in scopul activitatii economice. Astfel, se considera ca un vehicul este utilizat exclusiv  in scopul activitatii economice daca este folosit pentru:
-    deplasari in tara sau in strainatate la clienti sau furnizori, pentru prospectarea pietei;
-    deplasari la  punctele de lucru;
-    deplasari la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale;
-    deplasari pentru interventie, service, reparatii
-    exercitarea atributiilor de serviciu  de catre personalul de conducere. Aici se incadreaza situatia prezentata de dvs. Pentru a beneficia de deducerea 100%, trebuie sa existe dovada ca vehiculul este utilizat pentru  exercitarea atributiilor de serviciu.  care, la randul lor decurg din obiectul de activitate al firmei pe care o reprezinta.
-    alte actiuni similare celor enumerate anterior.

Pentru  beneficia de deducerea 100% aferenta combustibilului auto, dar si a celorlalte cheltuieli (reparatii, intretinere, piese de schimb etc.), directorul care utilizeaza autoturismul care i-a fost pus la dispozitie, trebuie sa  intocmeasca  foaia de parcurs ca document justificativ.  Acest document  trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:
-    categoria de vehicul utilizat;
-    scopul si locul deplasarii;
-    kilometrii parcursi;
-    norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Aceasta obligatie este reglementata prin normele de aplicare ale 145^1 din Codul fiscal la punctul 45^1 alin. (2) asa cum au fost modificate prin HG 670/2012 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 publicata in M.Of. nr. 481 din 13 iulie 2012.

Limitarea cu 50% se efectueaza numai in situatia in care nu se poate justifica utilizarea autoturismului de catre director "exclusiv" in scopul activitatii economice.
Acelasi tratament fiscal d.p.d.v. al TVA si al impozitului pe profit (limitarea cheltuielilor de exploatare cu 50%)   este aplicabil si sumelor  reprezentand alte achizitii efectuate in legatura cu un autoturism, de exemplu:
-    impozite locale, asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, inspectii tehnice periodice, rovigneta etc.;
-    bunuri: combustibil,  lubrifianti, piese de schimb,  lubrifianti, consumabile etc.
-    servicii achizitionate: reparatii, intretinere etc.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere cheltuieli cu autoturismele directorilor de vanzari":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016