Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA auto folosit de agent de vanzari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2012 Exclusiv
Tags: deducere tva, codul fiscal, tva auto, achizitii

Intrebare: O societate are ca obiect de activitate transportul rutier de marfa. Aceasta achizitioneaza in luna septembrie 2011, din Germania, un autoturism cu greutatea de pana in 3,5 tone, o limuzina pentru un salariat al firmei, care are functie de agent de vanzari si atributii in vanzarea de servicii, (atributii care se regasesc in fisa postului). Se precizeaza ca exista, de asemenea, o decizie de numire a persoanei respective ca si responsabila de gestionarea autoturismului respectiv si se intocmesc foi de parcurs. Este deductibil TVA la achizitia auto respectiva? Din activitatea de transport marfa firma inregistreaza profit.

Raspuns:

Incepand cu 01 ianuarie 2012, se acorda dreptul de deducere a TVA, in proportie de 50%, pentru operatiunile reprezentand:

-    achizitia vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, precum si
-    pentru achizitia de combustibil destinat utilizarii acestor vehicule.

Exceptiile pentru care se acorda integral dreptul de deducere a TVA raman neschimbate si se refera la urmatoarele vehicule:  

-    vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
-    vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
-    vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata:
-    vehiculele achizitionate in scop comercial, altfel spus, vehiculele destinate revanzarii ca atare.

Deci, in categoria vehiculelor exceptate se cuprind si vehiculele utilizate doar de catre agenti de vanzari. Aici se incadreaza  vehiculele utilizate de angajatii care se ocupa cu:
-    prospectarea pietei,
-    desfasurarea activitatii de merchandising,
-    negocierea conditiilor de vanzare,
-    derularea vanzarii bunurilor,
-    asigurarea de servicii post vanzare si monitorizarea clientilor.

Pentru astfel de vehicule deductibilitatea este permisa doar pentru un singur vehicul utilizat de un agent de vanzari. In functie de data deciziei de utilizare a autoturismului, toate foile de parcurs trebuie intocmite de catre salariatul respectiv, pe numele caruia s-a atribuit acel autoturism, astfel incat dupa 01 ianuarie 2012, sa fie deductibila si suma TVA aferenta combustibilului alimentat pentru acel autoturism.

Daca vehiculul achizitionat de firma dvs., in luna septembrie 2011, nu era utilizat pentru realizarea acestor activitati enumerate la exceptii, suma TVA aferenta achizitiei era limitata integral la deducere, indiferent de faptul ca achizitia bunului se efectua in in baza unui unui import, a unei achizitii intracomunitare sau a unei achizitii de la un furnizor roman inregistrat in scopuri de TVA. In acest caz, suma TVA limitata la deducere ar fi trebuit sa reintregeasca costul de achizitie al mijlocului fix si sa se recupereze prin amortizare liniara conform prevederilor legale, incepand cu luna octombrie 2011.

Daca s-a dispus utilizarea masinii din luna septembrie 2011, suma TVA aferenta autoturismului achizitionat ar fi fost deductibila integral, numai daca societatea dvs. ar fi avut angajat un agent de vanzari cu atributii in prospectarea pietei, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor etc.

Prin lege nu se face referire la tipul de autoturism achizitionat , respectiv limuzina a carui definitie preluata din dex este "Automobil de lux, inchis, nedecapotabil, pentru patru pana la sase persoane."

Din pacate, chiar daca in acest moment societatea indeplineste conditiile impuse, nu mai exista posibilitatea deducerii retroactive a TVA aferent achizitiei autovehiculului, aceasta suma fiind considerata nedeductibila inca din luna septembrie 2011. Suma TVA limitata la deducere face parte din costul de achizitie al mijlocului fix si se amortizeaza conform prevederilor legale, incepand cu luna octombrie 2011.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA auto folosit de agent de vanzari":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016