Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA si cheltuieli. Cum procedam la utilizarea unui autoturism?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: deducere tva, cheltuieli, autoturism, mijloc de transport, cheltuielile auto, deplasari, clienti

Deducerea TVA-ului si a unor cheltuieli in cadrul unei firme depinde de mai multi factori atunci cand ne referim strict la costurile pe care le implica utilizarea unui autoturism. Drept urmare, se va vedea cu ajutorul unei situatii concrete cum procedam atunci cand dorim deducerea acestor cheltuieli si vom stabili daca se pot deduce integral cheltuielile auto (carburant, cheltuieli cu reparatii si intretinere, asigurari si inchiriere autovehicul de la alta societate) pentru urmatorii salariati:



- reprezentant tehnic comercial (nu agent vanzari), dar care isi desfasoara activitatea in cea mai mare parte pe teren;

- inginer mecanic - se deplaseaza la sedul clientilor pentru reparatii si livrari marfa;

- director - deplasari in scopul firmei la clienti, la furnizori in strainatate, la banca, la punctele de lucru ale firmei.

De asemenea, se va vedea daca e necesar sa fie stampilate la destinatie atat foile de parcurs, cat si ordinele de deplasare pentru a face dovada deplasarii sau daca e suficient unul dintre aceste documente.

Totodata, vom stabili daca e necesara inregistrarea carburantilor pe contul 3022 sau daca e corect  pe contul 6022,  in cazul in care societatea are un program separat pentru evidenta consumului de carburant.

In plus, se va vedea daca se aplica calculul coeficientilor de drum si la autoutilitare pana la 3.5 tone, sau daca e suficient consumul mediu al autovehiculului.

Ocazional, autovehiculele sunt folosite si in scop personal. Vom stabili daca in acest caz cheltuielile mai sunt deductibile 100% sau doar cheltuielile cu carburantul folosit in scopul firmei.

Raspunsul nostru se editeaza pornind de la prezumtia ca persoanele din conducere utilizeaza un singur mijloc de transport.
 
In opinia noastra, deductibilitatea integrala a cheltuielii nu este influentata de calitatea functiei si meseriei avute de utilizator, ci de scopul realizarii exclusive de activitati economice.
 
Sunt deductibile integral TVA si cheltuielile in legatura cu autoturismele utilizate in mod exclusiv in activitati economice, conform art. 145^1 din Codul fiscal coroborat cu art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal.
 
Prin utilizarea unui mijloc de transport in activitati economice, legiuitorul a inteles: “deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto", conform pct. 45^1 din HG 44/2004 privind normele de aplicare pentru Codul fiscal.
 
Documentul esential pentru justificarea deducerii integrale este foaia de parcurs ce trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
 
Acelasi temei normativ a precizat in mod expres ca daca mijlocul de transport se foloseste chiar si ocazional in interesul propriu al conducatorului auto sau al altei persoane, deductibilitatea se reduce la 50% atat pentru cheltuieli, cat si pentru TVA.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA si cheltuieli. Cum procedam la utilizarea unui autoturism?":
Rating:

Nota: 1.83 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016