Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitate cheltuieli administrator. Ce regim fiscal se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Iun. 2016 Exclusiv
Tags: administrator, cheltuieli deductibile, deducere cheltuieli, tva, nerezidenti, codul fiscal

In cele ce urmeaza, avem ca subiect al analizei noastre o societate cu raspundere limitata din Romania care are in Consiliul de Administratie un cetatean polonez. Firma a hotarat sa ii puna la dispozitie un autoturism dobandit printr-un contract de leasing operational, un telefon mobil cu abonament platit de firma si un card bancar pentru acoperirea cheltuielilor strans legate de desfasurarea activitatii lui (delegatii, mese servite cu clientii, cazari etc.).


Se mentioneaza ca administratorul nu este angajat prin contract de munca si nici nu are contract de management. Acesta este angajatul unei firme care detine partile sociale (firma-mama) ale societatii din Romania. Stabilim daca toate cheltuielile precum cele de mai sus pot fi considerate deductibile fiscal pentru firma din Romania si daca TVA-ul aferent facturilor de rata leasing, telefonie mobila, cazare etc. se poate deduce.

Potrivit intelegerii noastre, societatea dumneavoastra pune la dispozitia unui administrator al societatii (din ce intelegem, calitatea de administrator este data doar de mentiunea din actul constitutiv, fara sa aiba contract de munca sau de management).

Potrivit art. 25 al Codului Fiscal, Legea 227/2015, cheltuielile efectuate de catre societate sunt deductibile in masura in care sunt efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Potrivit celor mentionate de dumneavoastra, intelegem ca aceste cheltuieli sunt efecuate in scopul desfasurarii economice, neputand fi asimilate cheltuielilor efectuate in scopuri personale.

In ceea ce priveste utilizarea autoturismului de catre administrator, facem mentiunea ca, pentru a putea deduce cheltuielile legate de masina in proportie de 100%, este necesara intocmirea foilor de parcurs, potrivit pct. 16, alin. 1 din normele metodologice pentru aplicarea art. 25, alin. 3, lit. l) din Codul Fiscal. In cazul in care nu doriti sa efectuati foi de parcurs, atunci va recomandam sa utilizati deducerea de 50%, potrivit art. 25, alin. 3, lit. l).

In ceea ce priveste deducerea TVA, potrivit art. 297, alin. 4, societatea are dreptul sa deduca valoarea TVA, in cazul achizitiilor destinate utilizarii in urmatoarele operatiuni: operatiuni taxabile, scutite cu drept de deducere. In ceea ce priveste deducerea TVA pentru cheltuielile cu autoturismele, in cazul in care societatea dumneavoastra va aplica deducerea de 50% a cheltuielilor cu autoturismele, atunci va limita deducerea TVA aferenta acestor cheltuieli la 50%.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitate cheltuieli administrator. Ce regim fiscal se aplica?":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016