Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitatea cheltuielilor aferente autovehiculelor inchiriate angajatilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: deductibilitate cheltuieli, vehicule, avanate in natura, salariati, cheltuieli deductibile

Analizam situatia unei societati in cadrul careia o parte din masinile firmei sunt folosite atat in scopul desfasurarii activitatii cat si in scop personal. Pentru a se evita deducerea doar a 50% din cheltuieli si pentru ca acestea sa nu mai reprezinte avantaje pentru salariati, vom vedea daca societatea poate incheia contracte de inchiriere cu salariatii pentru masinile respective stabilind un anumit tarif pe kilometru.


Raspuns:
Conform prevederilor art. 21 alin. (4) lit. t, din Codul fiscal, asa cum a fost modificat de OUG 24/2012, cheltuielile cu autovehiculele care sunt utilizate exclusiv pentru activitatea societatii sunt deductibile nelimitat. De asemenea sunt integral deductibile cheltuielile efectuate cu vehiculele care se incadreaza in exceptii. Prevederea se refera la vehiculele care au o masa totala care nu depaseste 3.500 kg si care nu au mai mult de 9 locuri, inclusiv scaunul soferului.

Cheltuielile privind autovehiculele se refera la cheltuielile cu reparatiile, cu piesele de schimb, cu derularea unui contract de leasing, cu taxele locale, cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto, cu inspectiile tehnice periodice etc.

Sunt considerate activitati pentru care cheltuielile nu se limiteaza, conform prevederilor art. 145 indice 1 din Codul fiscal si ale pct. 45 indice 1 din normele metodologice aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile ulterioare, urmatoarele: deplasarea in tara si strainatate in scopul desfasurarii obiectului de activitate, deplasarea la clienti/furnizori pentru prospectarea pietei, deplasari la locatiile unde sunt punctele de lucru, la vama, la banci, la autoritatile fiscale etc.

Obligatia societatii este sa faca dovada ca detine personal calificat, ca aceste cheltuieli sunt destinate realizarii obiectului de activitate, sa detina foi de parcurs din care sa rezulte informatiile necesare justificarii efectuarii cheltuielile si orice alte documente care pot furniza dovezi.

In ceea ce priveste inchirierea autovehiculelor proprietatea societatii catre salariatii proprii, consideram ca acest lucru este posibil, cu conditia ca in contractele incheiate sa se prevada clar obligatiile partilor privind suportarea cheltuielilor atribuibile autovehiculelor (conform prevederilor Codului fiscal ). De asemenea, ar fi necesar ca si in obiectul de activitate al societatii sa fie inclusa operatiunea de inchiriere a autovehiculelor, iar chiria stabilita sa se inregistreze in veniturile impozabile ale societatii. Operatiunea derulata conform contractelor de inchiriere trebuie sa fie transparenta astfel incat sa nu dea posibilitatea organul fiscal sa aprecieze ca starea de fapt nu este conforma cu reglementarea legala.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitatea cheltuielilor aferente autovehiculelor inchiriate angajatilor":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016