Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deductibilitatea TVA pentru investitii nefinalizate | Factura de avans

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Feb. 2013 Exclusiv
Tags: investitii nefinalizate, deductibilitatea tva, deducere, cheltuieli deductibile, rambursare

O societate a primit anul trecut, in iulie, o factura de avans pentru o lucrare de 400.000 lei + 96.000 lei TVA. Firma nu a functionat niciodata, insa dorea sa construiasca o pensiune cu fonduri europene. In contabilitate s-a inregistrat pe cont 471, 4426 si 401. In luna august 2012, societatii i-a fost anulat codul de TVA deoarece nu a avut mult timp achizitii sau vanzari. S-a depus decontul de TVA fara sa se faca ajustarea. Din octombrie societatea este din nou platitor de TVA. Administratorul societatii doreste sa ceara rambursarea de TVA. Nu a iesit inca autorizatia de constructie. Contul 4424 e la fel cu fisa finante, de recuperat 96.000 lei. Vom stabili cum ar trebui sa procedeze corect societatea.




Solutia consultantului:

In opinia noastra exista baza legala pentru ca societatea sa poata exercita deducerea TVA si respectiv rambursarea acesteia, insa mai mult ca sigur veti intampina probleme in cadrul inspectiei.

Potrivit prevederilor art. 145 din Codul fiscal, TVA aferenta achizitiilor este deductibila daca acestea sunt destinate realizarii unor livrari/prestari pentru care taxa este deductibila. Exercitarea deducerii presupune sa dispuneti de exemplarul original al facturilor de achizitie si mai nou sa justificati plata TVA in cazul in care furnizorii aplica sistemul de TVA la incasare.

Analizand prevederile pct. 45 alin. (6) si (7) din normele metodologice de aplicare a art. 145 din Codul fiscal , se constata ca in cazul imobilizarilor in curs de executie care nu se mai finalizeaza, in baza unei decizii de abandonare a executarii lucrarilor de investitii, fiind scoase din evidenta pe seama conturilor de cheltuieli, persoana impozabila isi poate pastra dreptul de deducere exercitat in baza art. 145 alin. (2) din Codul fiscal, indiferent daca sunt sau nu valorificate prin livrarea imobilizarilor ca atare sau dupa casare, daca din circumstante care nu depind de vointa sa persoana impozabila nu utilizeaza niciodata aceste bunuri/servicii pentru activitatea sa economica, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-37/95 Statul Belgian impotriva Ghent Coal Terminal NV.

Dreptul de deducere poate fi pastrat si in alte situatii in care achizitiile de bunuri/servicii pentru care dreptul de deducere a fost exercitat conform art. 145 alin. (2) din Codul fiscal nu sunt utilizate pentru activitatea economica a persoanei impozabile, din motive obiective care nu depind de vointa sa, astfel cum a fost pronuntata Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-110/94 Intercommunale voor zeewaterontzilting (INZO) impotriva Statului Belgian.

In concluzie, consideram ca in masura in care nefinalizarea investitiei nu depinde de vointa companiei, aceasta isi pastreaza dreptuld e deducere TVA.

Din experienta va putem confirma ca organele fiscale vor incerca respingerea dreptului de deducere a TVA pe motiv ca investitia nu este finalizata si ca nu s-au realizat operatiuni de vanzare/prestare care sa indice realizarea unei activitati economice. Desi consideram eronata o astfel de decizie doar in baza acestei motivari, argumentele in favoarea dvs. ar fi ca nu exista o decizie cu privire la casarea investitiei (adica inca exista intentia de a exploata aceasta investitie) si totodata plata efectiva a TVA catre furnizor ar trebui sa intareasca dreptul dvs. de deducere.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deductibilitatea TVA pentru investitii nefinalizate | Factura de avans":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016