Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diferente suplimentare de plata TVA stabilite de organul de inspectie fiscala. Care este tratamentul contabil si fiscal?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Mar. 2018
Tags: tva, tratament contabil, tratament fiscal, anaf, factura de corectie, facturare

In analiza de mai jos, in urma unui control pe TVA, de la ANAF, s-a constatat ca o societate a facturat gresit o vanzare, cu alte cuvinte, facturarea trebuia facuta cu TVA, datorita faptului ca societatea catre care s-a facut vanzarea nu era platitoare de TVA.

Vom vedea ce note contabile ar trebui societatea sa faca in acest caz.

Iata raspunsul specialistului!

Documentul justificativ pentru inregistrarea in evidenta contabila a diferentelor suplimentare de plata este Decizia de impunere pentru obligatii fiscale principale, ipotetic suma de 4.800 lei. Diferentele suplimentare de plata TVA se inregistreaza prin formula contabila:

    6588                                 =                                4481.1                               4.800
"Alte cheltuieli de                                         "Alte datorii fata
 exploatare"                                                   de bugetul statului"
                                                                 (diferente suplimentare de plata)
 
Suma inregistrata in debitul contului 6588 se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 aferent lunii  martie 2018 (daca decizia de impunere a fost comunicata in luna martie 2018), la randul 38 “Diferente de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data depunerii decontului de TVA” deoarece nu se achita pana la data transmiterii decontului.

Aceasta raportare are doar rol informativ deoarece nu se reflecta nici in evidenta contabila a societatii, dar nici in fisa sintetica pe platitor.

In baza scadentelor de plata a diferentelor suplimentare de plata din Decizia de impunere emisa de catre organul de conducere al inspectiei fiscale, organul fiscal de administrare, prin programul informatic A.N.A.F. calculeaza accesorii aferente si emite Decizia pentru accesorii. Aceasta decizie este documentul justificativ pentru inregistrarea accesoriilor in evidenta contabila, prin formula:

    6588                                         =                       4481.2                                420 lei
"Alte cheltuieli de                                         "Alte datorii fata
 exploatare"                                                   de bugetul statului"
                                                                            (accesorii)
    
In situatia in care inspectia fiscala a avut la obiect solutionarea unei cereri de rambursare, diferentele suplimentare de plata si accesoriile aferente se sting prin compensare cu suma TVA cuvenita la rambursare, caz in care se efectueaza inregistrarea:

          %                                       =                               4424                                   5.220 lei
         4481.1                                                                                                             4.800 lei
         4481.2                                                                                                               420 lei
                                                                                                   
In situatia in care diferentele suplimentare de plata TVA si a ccesoriile aferente nu sunt acoperite din suma TVA cuvenita la rambursare, sumele respective se achita prin transfer bancar, caz in care se efectueaza inregistrarea contabila:

          %                                   =                                    5121                                                                                              
4481.1                                                                                                     
4481.2                                                                                                     
"Alte datorii fata
 de bugetul statului"                       
 
In ceea ce priveste corectarea facturii, daca factura respectiva a fost emisa, de exemplu, in anul 2015, fiind  in cadrul termenului de prescriere, furnizorul poate efectua corectia, astfel incat sa recupereze de la cumparator, cu acordul acestuia, suma TVA care ar fi trebuit colectata prin aplicarea regimului normal de taxare. Furnizorul nu poate recupera de la client accesoriile aferente sumei TVA care ar fi trebuit, efectiv, colectata.

In situatia prezentata, pentru corectarea facturii de catre furnizor sunt aplicabile prevederile art. 330 "Corectarea facturilor" alin. (3) lit. b) din Codul fiscal prin care se reglementeaza procedura de corectare.

"(3) Persoanele impozabile care au fost supuse unui control fiscal si au fost constatate si stabilite erori in ceea ce priveste stabilirea corecta a taxei colectate, fiind obligate la plata acestor sume in baza actului administrativ emis de autoritatea fiscala competenta, pot emite facturi de corectie conform alin. (1) lit. b) catre beneficiari. Pe facturile emise se va face mentiunea ca sunt emise dupa control si vor fi inscrise intr-o rubrica separata in decontul de taxa. Beneficiarii au drept de deducere a taxei inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 302."Aceste prevederi se completeaza cu cele de la pct. 108  alin. (4) din normele de aplicare ale art. 330 "(4) Furnizorii/Prestatorii care emit facturi de corectie dupa inspectia fiscala, in conformitate cu prevederile art. 330 alin. (3) din Codul fiscal, inscriu aceste facturi in jurnalul pentru vanzari intr-o rubrica separata, iar acestea se preiau de asemenea intr-o rubrica separata din decontul de taxa, fara a avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata inscrisa in respectivele facturi. Pentru a evita situatiile de abuz si pentru a permite identificarea situatiilor in care se emit facturi dupa inspectia fiscala, in cuprinsul acestor facturi furnizorii/prestatorii trebuie sa mentioneze ca sunt emise dupa inspectia fiscala. Beneficiarii au dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in aceste facturi in limitele si in conditiile stabilite la art. 297 - 301 din Codul fiscal, taxa fiind inscrisa in rubricile din decontul de taxa aferente achizitiilor de bunuri si servicii. Emiterea facturilor de corectie nu poate depasi perioada prevazuta la art. 301 alin. (2) din Codul fiscal."
 
Astfel, pentru corectarea regimului de taxare inversa aplicat initial, este recomandabil ca furnizorul sa emita doua facturi, din care una cu semnul minus pentru stornarea facturii initiale si una fara semnul minus, pentru corectarea erorii privind aplicarea regimul de taxare, colectand TVA prin aplicarea cotei TVA 20% in vigoare la data faptului generator (livrarea bunurilor). Valoarea celor doua facturi  se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru luna in care are loc corectia, de exemplu, luna martie 2018, in coloane distincte si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, astfel:

- factura de stornare, cu semnul minus,  la randul 13 alocat pentru “Livrari de bunuri si prestari de servicii supuse  masurilor de simplificare (taxare inversa)”.
- factura emisa prin aplicarea regimului normal de taxare se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 in rubrica  “FACTURI EMISE DUPA INSPECTIA FISCALA, conform art. 330 alin. (3) din Codul fiscal”, fara a se raporta la randul 16  alocat pentru “Regularizari taxa colectata”        
  
La randul sau, in baza celor doua facturi primite, evidentiate in jurnalul pentru cumparari, cumparatorul raporteaza cele doua operatiuni  la  randuri diferite:
- factura de stornare, cu semnul minus, la randurile:

a) 12 "Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la  plata TVA (taxare inversa)" corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
b) 25 "Achizitii de bunuri si servicii supuse masurilor de simplificare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)"

- factura de corectie, in negru la randul  32 alocat pentru "Regularizari taxa dedusa".
 
Dupa corectarea facturii, vanzatorul trebuie sa recupereze de la  cumparator suma TVA colectata, datorata dupa efectuarea corectiei.

Factura de corectie emisa de catre vanzator  nu se raporteaza prin declaratia informativa cod 394.

Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Amelia Dumitras, consultant fiscal si expert contabil.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diferente suplimentare de plata TVA stabilite de organul de inspectie fiscala. Care este tratamentul contabil si fiscal?":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016