Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Distribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Aug. 2018 Exclusiv
Tags: profit contabil, distribuirea dividendelor, distribuire dividende 2018

In analiza de astazi, specialistii nostri vor oferi informatii si vor face monografia contabila pentru procedura de distribuire a dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018.

Raspunsul specialistului

Prin Legea nr. 163/2018 din 10 iulie 2018  au fost modificate legea contabilitatii, legea societatilor si legea cooperatiei in sensul ca repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
Potrivit modificarilor aduse, sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.
 
Pentru respectarea acestei prevederi, propun urmatoarea monografie contabila:
461 = 5121 plata dividende nete
461 = 446 impozit pe dividende retinut la momentul platii
446 = 5121 plata impozit pe dividende platite in cursul anului (pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care s-au platit dividendele).
Anul urmator, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, dividendele se repartizeaza in mod obisnuit, dar nu se mai retine impozit (a fost retinut in cursul anului):
117 = 457
si se compenseaza dividendele distribuite cu creanta fata de actionari inregistrata in cursul anului:
457 = 461
 
In cazul in care dividendele distribuite in cursul anului depasesc dividendele ce puteau fi distribuite legal, acestea vor fi restituite in termen de 60 de zile.
Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3^1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
Societatile care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.
 
Nota: In acest moment nu este in discutie ca ANAF sa procedeze la emiterea unui ordin pentru stabilirea modelului de situatii financiare interimare si, potrivit legislatiei in vigoare, nu exista obligatia depunerii la ANAF a acestor situatii financiare interimare. Opinia mea este ca se vor intocmi pe modelul situatiilor financiare anuale.
Situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii si sunt supuse verificarii de catre cenzori in cazul in care situatiile financiare anuale fac obiectul verificarii de catre cenzori, potrivit legii.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Distribuirea dividendelor din profitul contabil realizat in anul 2018":
Rating:

Nota: 4.57 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016