Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Drept de autor obtinut de la o persoana fizica. Ce contributii retinem?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, drepturi de autor, legea 8/1196, pfa, omfp 1040/2004, contributii cas

Vom analiza mai jos cazul unui PFA inregistrat pentru activitatea de editare de carti. Persoana fizica comercializeaza cartea editata in baza PFA, nu prin editura. Vom stabili daca este corect sa se tina contabilitate in partida simpla, facand precizari referitoare si la contributiile si impozitele datorate.




Solutia consultantului:

Conform art. 3 alin. (1) din Legea 8/1196 privind drepturile de autor si drepturile conexe, dreptul de autor este apanajul persoanelor fizice, in sensul ca autor este doar o persoana fizica (sau mai multe persoane fizice) si nu entitati  de genul PFA-uri sau societati.
 
In situatia expusa de dvs, nu inteleg cine a incheiat contractul cu editura pentru tiparie: PFA-ul sau persoana fizica.

Probabil ca PFA-ul, insa in ce baza, atita timp cit autorul cartii este persoana fizica si nu PFA-ul detinut de aceasta persoana fizica.

Deci, ca PFA-ul sa fi putut incheia un contract de tiparire cu o editura, in nume propriu, pentru o carte, trebuia sa fi obtinut drepturile de editare (reproducere si distribuire) de la autor.
 
Autorul trebuia sa cedeze drepturile de reproducere si distribuire catre PFA, iar acesta ar fi putut sa tipareasca acea carte.


Acestei situatii ii sint aplicabile prevederile art. 48 alin. (1) si (2) din Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare:

"Art. 48

(1) Prin contractul de editare, titularul dreptului de autor cedeaza editorului, in schimbul unei remuneratii, dreptul de a reproduce si de a distribui opera.

(2) Nu constituie contract de editare conventia prin care titularul dreptului de autor il  imputerniceste, pe cheltuiala sa, pe un editor, pentru a reproduce si, eventual, a distribui opera."
 
Asadar, intre autor si PFA se incheie un contract de editare, iar intre PFA si editura se incheie un contract de prestari servicii.
 
PFA, devenit proprietarul cartii, ca urmare a contractului de editare intre el si autor, va vinde cartea in nume propriu (prin tirguri, expozitii, pe site etc) si isi organizeaza contabilitatea in partida simpla, conform art. 48 din codul fiscal si OMFP 1040/2004.
 
PFA va plati autorului (care este titularul PFA) o remuneratie si, odata cu plata, va retine impozit anticipat 10%, conform art. 52 alin. (1) litera a) din codul fiscal sau va retine un impozit final de 16%, conform art. 52^1 din codul fiscal.
 
De asemenea, va retine contributii (CAS si sanatate - daca este cazul), conform art. 296^21 - 296^26 din codul fiscal.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Drept de autor obtinut de la o persoana fizica. Ce contributii retinem?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016