Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Dreptul de deducere pentru cheltuieli protocol

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: deducere chelttuieli, cheltuieli protocol, tva

Intrebare: In cursul anului 2011, societatea a efectuat cheltuieli de protocol in suma de 2841 Ron, din care 1965 Ron reprezinta protocol efectuat in strainatate, pentru care nu s-a dedus TVA, iar 2% deductibil la calculul impozitului pe profit ar fi 1291 Ron. In aceste conditii, va fi efectuata regularizarea TVA aferent protocolului nedeductibil pentru anul 2011?


Raspuns:

Regularizarea sumei TVA deduse nu se mai efectueaza in situatia in care suma totala a cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere d.p.d.v. al TVA se incadreaza in limita deductibilitatii fiscale d.p.d.v. al impozitului pe profit. In situatia in care se constata depasirea limitei de 2%, colectarea TVA trebuie efectuata obligatoriu numai in situatia in care pentru acele cheltuieli care sunt in afara plafonului deductibil de 2% s-a exercitat dreptul de deducere a TVA.

Deci, verificarea incadrarii in limita deductibilitatii de 2% se efectueaza pentru intreaga suma de 2.841 lei inregistrata in debitul contului 623 (analitic distinct protocol) iar regularizarea TVA se efectueaza direct proportional cu suma cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat dreptul de deducere.

Din situatia prezentata inteleg ca valoarea totala a cheltuielilor de protocol este de 2.841 lei, din care:
-    cheltuieli externe: 1.965 lei reprezentand 69% din valoarea totala a cheltuielilor de protocol;
-    cheltuieli interne: 876 lei reprezentand 31% din valoarea totala a cheltuielilor de protocol pentru care s-a exercitat, in cursul anului 2011, dreptul de deducere TVA in suma de 219 lei (876 lei x 24%).

Din suma de 1.291 lei deductibila in limita de 2%, 891 lei reprezinta cheltuieli externe (60%) iar 400 lei reprezinta cheltuieli interne (31%). Inseamna ca pentru suma de 476 lei (876 – 400) reprezentand cheltuieli de protocol interne, nedeductibile, pentru care s-a exercitat dreptul de deducere a TVA, trebuie efectuata colectarea TVA pentru suma de 114 lei din totalul sumei deduse de 219 lei. Pentru suma de 114 lei trebuie sa emiteti autofactura in luna in care are loc depunerea situatiilor financiare aferente anului fiscal 2011, de exemplu in aprilie 2012. In luna decembrie 2011, suma de 114 se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 658 = 4428, urmand ca in luna aprilie 2012, in baza autofacturii emise sa procedati astfel:

-    sa efectuati inregistrarea contabila 4428 = 4427;
-    sa evidentiati autofactura emisa in jurnalul pentru vanzari;
-    sa raportati operatiunea prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%".
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Dreptul de deducere pentru cheltuieli protocol":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016