Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emitere, stornare si reemitere factura in perioade fiscale diferite. Consecinte fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Mar. 2013 Exclusiv
Tags: tva, emitere factura, perioade fiscale diferite, stornare, codul fiscal

Vom analiza astazi cazul unei societati care emite o factura catre un client in luna februarie, cu mentiunea ca din cauza sumei mari de plata a TVA-ului, inainte de inchiderea lunii februarie, aceasta factura a fost anulata. In luna martie se emite din nou aceasta factura. Vom stabili astfel ince masura exista riscul ca la un control Finantele sa aplice amenda pentru situatia creata.



Solutia consultantului:

Pentru aceasta situatie nu se aplica amenda, dar un organ fiscal o poate aprecia ca o tentativa de evaziune fiscala procedand la sesizarea organelor de urmarire penala.

Insa cel mai probabil organele fiscale vor "muta" exigibilitatea TVA din luna martie in luna februarie, netinand cont de factura de stornare, fapt ce poate atrage determinarea TVA de plata la nivelul lunii februarie si la calcularea accesoriilor aferente. Un asemenea tratament din partea organelor fiscale depinde de circumstantele concrete ale situatiei.

Spre exemplu, daca bunurile au fost livrate sau daca exista proces-verbal de receptie a lucrarilor, care sa ateste producerea faptului generator in luna februarie, atunci si exigibilitatea TVA este tot in luna februarie (conform art. 1342 alin. 1 si 2 din Codul fiscal exigibilitatea este intotdeauna anterioara sau concomitenta cu faptul generator, cu exceptia celor ce aplica sistemul de TVA la incasare, dar din cele prezentate nu reiese acest lucru).

Sau, un alt exemplu, sumele au fost incasate de la client in luna februarie, chiar si in lipsa producerii faptului generator, si atunci exigibilitatea TVA este la data incasarii avansului, independent de respectarea sau nu a obligatiilor referitoare la facturare prevazute de art. 155 din Codul fiscal.

Oricum, indiferent de situatie, este bine ca societatea emitenta a facturilor sa se asigure ca si clientul a primit factura de stornare si a inregistrat-o ca atare in evidentele lui fiscale, astfel incat la un eventual control incrucisat sa nu se constate si alte inadvertente.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emitere, stornare si reemitere factura in perioade fiscale diferite. Consecinte fiscale":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016