Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Evidentierea in decontul de TVA a facturilor emise in raport de exigibilitatea prestatiilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Feb. 2012 Exclusiv
Tags: prestari servicii, regularizari, codul fiscal

Intrebare: Este obligatoriu sa fie trecute la rubrica de regularizari facturile emise cu data de 2012, prestarea serviciului fiind facuta in 2011?



Raspuns: In conformitate cu instructiunile de completare a formularului 300, la rubrica “regularizari” se trec operatiunile rezultate din regularizarile datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea. Prin urmare, facturile emise cu data de 2012 se evidentieaza la rubrica regularizari doar daca exigibilitatea TVA a intervenit in anul 2011.

In acest sens, potrivit art. 134 indice 1 alin. 7 din Codul fiscal , pentru prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive (servicii de consultanta, expertiza, constructii-montaj, reparatii etc.) faptul generator intervine la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru etc. sau la data acceptarii acestora de catre beneficiari, in functie de prevederile contractuale.  In raport de faptul generator, exigibilitatea TVA poate fi anterioara  (daca se emite factura in avans sau se incaseaza un avans) sau concomitenta faptului generator, niciodata ulterioara producerii faptului generator, asa cum reiese si din prevederile art. 134 indice 2 din Codul fiscal .

Astfel, daca in contractul incheiat intre parti s-a stipulat ca prestatiile sunt considerate efectuate la data prezentarii/acceptarii rapoartelor, studiilor/prezentei consultantilor la sediul beneficiarului etc. (daca acest lucru s-a si intamplat in anul 2011) faptul generator s-a produs in anul 2011 si, prin urmare, si exigibilitatea a luat nastere tot anul 2011.

In aceasta ipoteza, intr-adevar, societatea trebuie sa declare serviciile prestate in decontul de TVA aferent perioadei corespunzatoare din 2012 la randurile de regularizari. Insa, daca in contract s-a prevazut ca serviciile sunt considerate prestate la data emiterii facturii de catre prestator, atunci faptul generator si exigibilitatea au intervenit la data emiterii facturilor in 2012 si, in consecinta, prestatiile trebuie declarate la rubrica obisnuita si nu la rubrica de regularizari.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Evidentierea in decontul de TVA a facturilor emise in raport de exigibilitatea prestatiilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016