Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Executare silita. Cum facem compensarea creantei cu un imobil din executare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: monografii contabile, inregistrari contabile, impozit pe profit, hg 685/1999, schimb de active, executare silita

Analizam, prin cele ce urmeaza, situatia in care, in urma unui litigiu pentru recuperarea unei creante, o societate recupereaza un imobil care nu acopera valoarea creantei datorate. Vom stabili care va fi monografia contabila adecvata, mentionand ca aceasta operatiune se incadreaza la schimb de active (s-a primit un activ - un imobil - in schimbul unui activ detinut de societate - o creanta).



Schimbul de active este reglementat contabil la punctul 45 alin. (3) din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009:

"(3) In cazul schimbului de active, in contabilitate se evidentiaza distinct operatiunea de vinzare/scoatere din evidenta si cea de cumparare/intrare in evidenta, pe baza documentelor
justificative, cu inregistrarea tuturor veniturilor si cheltuielilor aferente operatiunilor. Tratamentul contabil este similar si in cazul prestarilor reciproce de servicii."

De asemenea, acestei operatiuni ii sint aplicabile si prevederile alin. (1) si (2) ale aceluiasi punct referitoare la conditiile legale pentru efectuarea compensarilor intre elemenele de activ (o creanta - a dvs. pentru marfa pe care i-ati livrat-o) si de pasiv (o datorie - prin factura  imobilul pe care il primiti) detinute asupra aceleiasi entitati:

"(1) Orice compensare intre elementele de active si datorii sau intre elementele de venituri si cheltuieli este interzisa.

(2) Toate creantele si datoriile trebuie inregistrate distinct in contabilitate, pe baza de documente justificative. Eventualele compensari intre creante si datorii fata de aceeasi entitate efectuate cu
respectarea prevederilor legale pot fi inregistrate numai dupa contabilizarea veniturilor si cheltuielilor corespunzatoare."
 
Asadar, din punct de vedere contabil, pentru a inregistra schimbul celor doua active, trebuie, in prealabil, inregistrate creantele si datoriile, la venituri si, respectiv, cheltuieli, ale frmei dvs fata de entiteatea respectiva.

Creanta a fost deja inregistrata la venituri, odata cu emiterea facturii catre debitorul dvs:
4111 = 707 / 704   5.000 lei
4111 = 4427         1.200 lei
total creanta 6.200 lei.

Mai trebuie inregistrata datoria dvs fata de debitorul, care se naste odata cu primirea imobilului prin factura emisa de executorul judecatoresc:
212 (371) = 404              3.000 lei
4426 (?)  = 404                 720 lei
total datorie: 3.720 lei.

Cheltuiala contabilizata conform punctului 45 alin. (2) ultima teza, prezentat mai sus, in cazul inregistrarii datoriei, este data de amortizarea imobilului sau de cheltuiala cu valoarea sa ramasa, in cazul in care acesta va fi scos din evidenta sau cedat.

In acest moment se poate efectua operatiunea de compensare:
404 = 4111  3.720 lei.

Compensarea trebuie efectuata in conformitate cu prevederile HG 685/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice.

Nota: se utilizeaza contul 212 - daca imobilul va fi utilizat in activitatea firmei dvs - sau 371 - daca se doreste ca imediat acesta sa fie vandut.

Atentie la codurile CAEN aferente vinzarii bunurilor din patrimoniul personal.

Tratamentul fiscal al intregii operatiuni este urmatorul:

Din punctul de vedere al TVA - facturarea imobilului obtinut prin executare silita si problema platii TVA in cazul bunurilor execuate silit prin intermediul unui organ legal de executare sint tratate detaliat in normele date in aplicarea art. 155 alin. (18) din codul fiscal, punctul 73 alin. (4) - (9).

Astfel, avem urmatoarele situatii aferente situatiei dvs, care presupune ca dvs, in calitate de adjudecatar-creditor, nu veti plati valoarea totala a imobilului:

- imobilul poate fi considerat vechi si facturat in regim de scutire fara drept de deducere, conform art. 141 alin. (2) litera f) din codul fiscal, iar debitorul este persoana impozabila inregistrata in scop de TVA:

In aceasta situatie, factura nu contine TVA, deci nu aveti nici o obligatie, iar inregistrarea imobilului in contabilitate se va face fara mentionarea TVA-ului:
212 (371) = 404  3.000 lei.
Compensarea datoriei si a creantei se va face la nivelul sumei de 3.000 lei:
404 = 4111  3.000 lei.

- debitorul, persoana impozabila inregistrata in scop de TVA, a depus notificare prin care a optat pentru taxarea vinzarii imobilului, conform art. 141 alin. (3) din codul fiscal:

In aceasta situatie, factura de executare silita va contine TVA, iar inregistrarea in contabilitate a imobilului se va face si cu mentionarea TVA-ului.

Conform punctului 73 alin. (6) trebuie sa achitati valoarea TVA din factura de executare silita primita ca urmare a vinzarii imobilului catre dvs. Acest TVA se achita in numele debitorului, la trezoreria statului in raza careia este arondat debitorul, pe CIF-ul sau.

Pentru dvs, aceasta plata de TVA la bugetul de stat reprezinta, de fapt, o plata partiala a facturii, iar inregistrarea platii TVA va fi urmatoarea:

404 = 5121  720 lei.
Compensarea datoriei si a creantei se va face tot la nivelul sumei de 3.000 lei (3720-720):
404 = 4111  3.000 lei.

- daca debitorul nu este o persoana impozabila (este o persoana fizica sau un ONG), atunci operatiunea nu intra in sfera TVA (nefiind indeplinita conditia prevazuta la art. 126 alin. (1) litera c) din codul fiscal), iar dvs veti inregistra bunul in contabilitate pe baza actului de adjudecare, fara a mentiona, evident, valoarea TVA:

212 (371) = 404  3.000 lei.
Si in aceasta situatie, compensarea se va face la nivelul sumei de 3.000 lei, insa fara utilizarea ordinelor de compensare daca debitorul este persoana fizica:
404 = 4111  3.000 lei.
 
Se observa ca indiferent de situatiile care pot aparea, mai ramine un rest de creanta neacoperita de 3.200 lei, care, daca nu va fi stinsa nicicum, va trebui inchisa printr-o cheltuiala:
6588 = 4111 3.200 lei.
 
Din punctul de vedere al impozitului pe profit - cheltuiala din contul 6588 este nedeductibila, conform art. 21 alin. (4) litera o).
 
Din punctul de vedere al impozitului pe cladire - imobilul trebuie declarat la Directia de taxe locale conform art. 254 alin. (5) din codul fiscal.
 
Baza legala:

- functiunea conturilor 411, 658 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 3055/2009;
- art. 128 alin. (3) litera b) din codul fiscal si punctul 6  alin. (6) din normele aferente.



Sursa: PortalContabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Executare silita. Cum facem compensarea creantei cu un imobil din executare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016