Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Factura cu format diferit. Sunt cheltuielile deductibile in cazul tranzactiilor intre persoanele afiliate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Oct. 2012 Exclusiv
Tags: achizitie servicii, documente justificative, codul fiscal, cheltuieli deductibile

Analizam mai jos mai multe situatii intampinate de o societate in ce priveste formatul facturii, tranzactiile intre persoane afiliate si unele prevederi din Codul fiscal. 1. Documentul primit pentru achizitia unor servicii de catre o societate din Romania de la un furnizor din cadrul grupului cu sediul in UE contine toate elementele obligatorii necesare unei facturi si prevazute in Codul Fiscal la art 155, dar nu are acelasi format ca si facturile care sunt primite de la un furnizor local. Vom stabili daca in aceste conditii acest document este suficient pentru a considera serviciile respective deductible fiscal sau daca este necesara primirea unei "formal invoice". 2. Vom stabili, in conditiile in care aceste servicii primite de catre societatea din Romania de la o companie din cadrul grupului cu sediul in UE reprezinta recharge-uri si nu servicii efectiv prestate societatii din Romania, ce documente sunt necesare pentru a le considera deductibile din punct de vedere fiscal. 3. De asemenea, vom vedea la ce se refera exprimarea din Codul fiscal la art 21 alin. (4) lit. m) "in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege".




Raspuns:

1. Potrivit art.  21 alin. (4) lit. f) din Codul fiscal , nu sunt deductibile cheltuielile inregistrate in contabilitate, care nu au la baza un document justificativ, potrivit legii, prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii sau intrarii in gestiune, dupa caz, potrivit normelor;

Pct. 15 din Norma metodologica de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile aprobata prin OMEF 3512/2008 stabileste ca factura se intocmeste si se utilizeaza in conformitate cu prevederile Codului fiscal . Pentru livrarile de bunuri sau prestarile de servicii pentru care persoanele impozabile sunt scutite fara drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata si nu sunt obligate sa intocmeasca facturi, in conformitate cu prevederile Codului fiscal si ale normelor metodologice de aplicare a acestuia, operatiunile economice se inregistreaza in baza contractelor incheiate intre parti si a documentelor financiar-contabile sau bancare care sa ateste acele operatiuni, cum sunt: aviz de insotire a marfii, chitanta, dispozitie de plata/incasare, extras de cont bancar, nota de contabilitate etc., dupa caz.

In conformitate cu prevederile art. 155 alin. (11) din Codul fiscal , Romania va accepta documentele sau mesajele pe suport hartie ori in forma electronica drept facturi, daca acestea indeplinesc conditiile prevazute de prezentul articol.

Astfel, documentele care indeplinesc conditiile prevazute de art. 155 din Codul fiscal au calitatea de document justificativ de inregistrare in contabilitate.

2. In ceea ce priveste tranzactiile intre persoane afiliate, se vor avea in vedere prevederile art. 11 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia.

Potrivit art. 11 alin. (2) din Codul fiscal , in cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei. La stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate se foloseste cea mai adecvata dintre urmatoarele metode:

   a) metoda compararii preturilor, prin care pretul de piata se stabileste pe baza preturilor platite altor persoane care vand bunuri sau servicii comparabile catre persoane independente;
   b) metoda cost-plus, prin care pretul de piata se stabileste pe baza costurilor bunului sau serviciului asigurat prin tranzactie, majorat cu marja de profit corespunzatoare;
   c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul de piata se stabileste pe baza pretului de revanzare al bunului sau serviciului vandut unei persoane independente, diminuat cu cheltuiala cu vanzarea, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit;
   d) orice alta metoda recunoscuta in liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Cu privire la serviciile de administrare si conducere din interiorul grupului pct. 41 din normele metodologice date in aplicarea acestui articol stabileste urmatoarele:

 a) intre persoanele afiliate costurile de administrare, management, control, consultanta sau functii similare sunt deduse la nivel central sau regional prin intermediul societatii-mama, in numele grupului ca un tot unitar. Nu poate fi ceruta o remuneratie pentru aceste activitati, in masura in care baza lor legala este relatia juridica ce guverneaza forma de organizare a afacerilor sau orice alte norme care stabilesc legaturile dintre entitati. Cheltuielile de aceasta natura pot fi deduse numai daca astfel de entitati furnizeaza in plus servicii persoanelor afiliate sau daca in pretul bunurilor si in valoarea tarifelor serviciilor furnizate se iau in considerare si serviciile sau costurile administrative. Nu pot fi deduse costuri de asemenea natura de catre o filiala care foloseste aceste servicii luand in considerare relatia juridica dintre ele, numai pentru propriile conditii, tinand seama ca nu ar fi folosit aceste servicii daca ar fi fost o persoana independenta;
b) serviciile trebuie sa fie prestate in fapt. Simpla existenta a serviciilor in cadrul unui grup nu este suficienta, deoarece, ca regula generala, persoanele independente platesc doar serviciile care au fost prestate in fapt.

Astfel, una dintre conditii pentru a fi considerate deductibile este ca serviciile achizitionate sa fie efectiv prestate si justificate cu documente prin care sa se faca dovada efectuarii operatiunii.

3. In Codul fiscal la art 21 alin. (4) lit. m  ce semnifica exprimarea "in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege"?

Pct. 48 din normele metodologice date in aplicarea art. 21 alin. (4) lit. m) din Codul fiscal stabileste ca, pentru a deduce cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii trebuie sa se indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- serviciile trebuie sa fie efectiv prestate, sa fie executate in baza unui contract incheiat intre parti sau in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege; justificarea prestarii efective a serviciilor se efectueaza prin: situatii de lucrari, procese-verbale de receptie, rapoarte de lucru, studii de fezabilitate, de piata sau orice alte materiale corespunzatoare;
- contribuabilul trebuie sa dovedeasca necesitatea efectuarii cheltuielilor prin specificul activitatilor desfasurate.

Astfel, pentru a deduce cheltuielie cu serviciile mentionate la acest articol, serviciile trebuie sa fie efectiv prestate in baza unui contract incheiat intre parti sau, daca legea prevede expres o numita forma contractuala, in baza acesteia. Cea de a doua varianta (in baza oricarei forme contractuale prevazute de lege) apreciem ca se aplica atunci cand legea prevede o forma contractuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Factura cu format diferit. Sunt cheltuielile deductibile in cazul tranzactiilor intre persoanele afiliate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016