Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare cursuri de formare profesionala. Care este tratamentul TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mai. 2018
Tags: tva, cod fiscal, tratament tva

In analiza de mai jos, administratorul unei societati neplatitoare de TVA, dar care are cod de TVA intracomunitar urmeaza un curs de formare profesionala in urma caruia va primi o diploma recunoscuta in Uniunea Europeana (UE). Trebuie mentionat ca administratorul nu este angajatul societatii.

Cursul este legat de activitatea firmei si se va desfasura la o universitate din Danemarca.

Pe factura emisa nu apare nicio precizare legata de TVA, fiind trecuta doar suma totala de plata.

La verificarea in VIES a codului furnizat de prestator si inscris pe factura, acesta apare ca fiind valid.

Prin urmare, vom vedea ce obligatii declarative si de plata are firma din Romania si daca este corect ca factura emisa sa fie fara TVA, fiind vorba despre un curs de formare profesionala acreditat, intrand astfel la scutiri.

Iata raspunsul specialistului!

Art. 292 din Codul fiscal prevede ca este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.

Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal pentru formarea profesionala a adultilor se aplica de persoanele autorizate in acest scop conform Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Scutirea prevazuta la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal nu este aplicabila pentru achizitiile de bunuri sau servicii efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate pentru activitatile de invatamant sau pentru formare profesionala a adultilor, destinate activitatii scutite de taxa prevazute la art. 292 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.

Astfel, scutirea de TVA a operatiunii de formare profesionala este valabila numai pentru furnizorii de pregatire profesionala acreditati in Romania.
 
Pentru serviciile prestate de un furnizor extern se aplica prevederile art. 278 alin (2) din Codul Fiscal respectiv locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
 
Avand in vedere ca are loc achizitia unor servicii intracomunitare societatea din Romania are obligatia de a se inregistra in scopuri speciale de TVA potrivit art. 317 din Codul Fiscal.

Totodata, furnizorul daca la intocmirea facturii primeste un cod valabil de TVA va emite factura fara TVA.

Inregistrarea facturilor emise

4111 = 704
 
Inregistrarea TVA aferent prin aplicarea cotei de 19% asupra valorii facturii

635 = 446 / analitic TVA

TVA datorat se declara prin decontul special de TVA 301, prin completarea Sectiunii 4.1. "Achizitii de servicii intracomunitare, pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2) din Codul fiscal", cu toate datele solicitate de formular.
 
Acest decont special - intocmit conform art. 324 alin. (1) si (2) din codul fiscal - se depune doar atunci cand apara operatiuni de natura sa genereze plata TVA catre bugetul de stat, pana la data de 25 a lunii urmatoarel celei in care a luat nastere obligatia.
 
Plata TVA

446 = 5121

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare cursuri de formare profesionala. Care este tratamentul TVA?":
Rating:

Nota: 4.39 din 5 din 9 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016