Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturare produse achizitionate din China. Tratament contabil si fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Ian. 2018
Tags: tratament contabil, tratament fiscal, 1 iulie 2017

In analiza urmatoare, vom discuta despre situatia in care o persoana juridica romana, platitoare de TVA si impozit pe veniturile microintreprinderilor, achizitioneaza produse din China, produse care sunt livrate direct in SUA (bill to persoana juridica din Romania ship to Amazon SUA), urmand a fi vandute pe site-ul Amazon (produsele nu trec prin Romania, din China merg direct in SUA).

In fiecare luna, de pe site-ul Amazon se pot scoate rapoarte care contin informatii despre vanzari, inclusiv clientul final, comisioanele percepute de Amazon pentru marketing, depozitare, manipulare marfa, reduceri acordate, un raport cu toate tranzactiile din luna din care rezulta suma pe care o mai are de platit/primit Amazon.

Vom vedea cine factureaza clientul final - Amazon sau persoana juridica din Romania, daca se emite o factura pentru fiecare vanzare sau daca inregistrarile se pot face in baza raportului lunar emis de Amazon. In plus, vom face monografia contabila si tratamentul fiscal aplicat acestor tranzactii, atat cele de achizitie, cat si cele de vanzare, inclusiv obligatiile declarative.

Iata raspunsul specialistului!

Potrivit art. 316 din Codul fiscal, o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6).

Persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania poate solicita inregistrarea in scopuri de TVA daca efectueaza in Romania oricare dintre urmatoarele operatiuni:
a) importuri de bunuri;
b) operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. e), daca opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 292 alin. (3);
c) operatiuni prevazute la art. 292 alin. (2) lit. f), daca acestea sunt taxabile prin efectul legii sau prin optiune, conform art. 292 alin. (3).

Pentru a putea declara importul, plata taxelor vamale, precum si livrarile ulterioare societatea din Romania trebuie sa aplice prevederile specifice legislatiei din SUA.
Acesta, fie se va inregistra in scopuri de TVA in statul in care se efectueaza importul, fie va desemna un reprezentant fiscal pentru achitarea obligatiilor fiscale.
In vederea efectuarii unor livrari locale se va aplica, de asemenea, legislatia specifica

Inregistrarea importului:

357    =    401/furnizor China

Inregistrarea taxelor vamale:

357    =     446/taxe vamale

- plata taxelor vamale la valoarea in vama, determinata conform legislatiei statului unde are loc importul:

446     =     5124

Pentru livrarile locale se colecteaza TVA prin aplicarea cotei in vigoare in statul respectiv.
Valoarea acestor operatiuni se raporteaza la autoritatea fiscala din statul respectiv, fara a se raporta autoritatii fiscale din Romania.

Aceste facturi nu se declara in Romania, ci se declara prin decontul de TVA similar decontului 300.

Vanzarea bunurilor se inregistreaza:

411            =        %
                            707
                            461  TVA colectata conform legislatiei SUA

Incasarea:

5124         =       411

Descarcarea de gestiune:

607        =            357

Achitarea TVA datorate statului american potrivit legislatiei SUA:

461        =            5124

In masura in care nu exista stipulat in contract ca facturarea se face de catre Amazon, facturile se vor emite de persoana juridica romana.

In masura in care, potrivit legislatiei americane, aceasta are obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in SUA, facturarea se va face cu codul de TVA atribuit in SUA.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu, auditor financiar.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturare produse achizitionate din China. Tratament contabil si fiscal":
Rating:

Nota: 4.29 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016