Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Facturarea cu TVA se aplica si serviciilor de publicitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: servicii publicitate, prestari servicii, tva, directiva cee nr8/2008, decont tva

Vom stabili, prin randurile urmatoare, cum vom trata din punct de vedere al TVA-ului la facturare prestarea de servicii catre un stat non-UE care nu are cod valabil de TVA.

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca, prin natura sa, serviciul respectiv nu se incadreaza in categoria exceptiilor de la regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2), prestarea serviciilor de publicitate este neimpozabila in Romania in situatia in care publicitatea se efectueaza pentru sediul activitatii economice al firmei din Rusia. Pentru serviciile care nu se incadreaza in categoria exceptiilor este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal . Prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal sunt armonizate cu prevederile art. 44 din Directiva CEE nr. 112/2006 modificata prin Directiva CEE nr. 8/2008. In baza prevederilor cuprinse in Directiva 8 a CEE din 12 februarie 2008, regula generala de taxare stabileste ca locul de taxare trebuie sa fie "locul in care are loc consumul".

Pentru a aplica aceasta regula generala de taxare, prestatorul care are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA din Romania este obligat sa faca dovada ca:
- serviciul este prestat catre sediul activitatii economice sau catre un sediu fix al beneficiarului, aflat in afara teritoriului Romaniei;
- serviciul este utilizat in scopul desfasurarii activitatii economice a persoanei impozabile.
 
Faptul ca serviciul este prestat catre o persoana impozabila care nu este stabilita in Romania pentru activitatea sa economica desfasurata in afara teritoriului Romaniei poate fi dovedit prin urmatoarele informatii preluate din contractul economic incheiat intre ambele parti participante la tranzactie sau din comanda lansata de catre beneficiar:
- adresa sediului activitatii economice si adresa sediului care primeste serviciile;
- entitatea care plateste contravaloarea serviciilor;
- entitatea care suporta costul acestora;
- natura serviciilor, aspect care permite identificarea sediului pentru care este prestat serviciul.
 
Conform acestei reguli, serviciile efectuate de catre un prestator din Romania catre un beneficiar stabilit pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul unui stat tert, de exemplu Rusia, sunt neimpozabile in Romania, dar impozabile la beneficiar, in Rusia. Nu are relevanta faptul ca in Rusia se aplica sau nu se aplica sistemul de impozitare prin taxa pe valoarea adaugata. Existenta unui cod valid de TVA trebuie verificata numai in situatia in care serviciul respectiv este prestat in beneficiul unui partener stabilit pe teritoriul unui stat membru.
Pentru acest tip de servicii, prestatorul din Romania are urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emita factura in valuta negociata (euro, u.s.d., chf, etc), cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal ;
- sa nu colecteze T.V.A.;
- sa inscrie pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistreze factura in evidenta contabila la un echivalent in lei determinat prin aplicarea cursului valutar in vigoare la data emiterii;
- sa evidentieze factura emisa in jurnalul pentru vanzari;
- sa raporteze operatiunea prin decontul de T.V.A. la randul 3, denumit "Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal , din care: ", dar fara reportarea la randul 3.1 denumit "Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata";
 
Chiar daca serviciul prestat de catre firma Romania in beneficiul firmei din Rusia este neimpozabil in Romania, firma din Romania isi poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea serviciului de publicitate. Am in vedere prevederile art. 145 alineatul 2 litera b) conform caruia orice persoana mpozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii pentru realizarea de "operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;".
 
In concluzie, daca serviciile respective nu sunt utilizate pe teritoriul Romaniei de catre un sediu fix al beneficiarului deschis pe teritoriul Romaniei, factura se emite fara colectarea TVA deoarece serviciile nu sunt impozabile in Romania.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Facturarea cu TVA se aplica si serviciilor de publicitate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016